Prokurörid: käekirjaekspertiis tõestab Wałęsa koostööd salapolitseiga (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solidarnośći juhtfiguur Lech Walesa.
Solidarnośći juhtfiguur Lech Walesa. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Poola prokurörid ütlesid täna, et käekirjaekspertiis tõestab endise ametiühinguliikumise Solidaarsus (Solidarność) juhi Lech Wałęsa koostööd 1970. aastate alguse kommunismiaegse salapolitseiga.

Saksa okupatsiooni ja kommunismiperioodi kuritegusid uuriv Rahvusliku Mälu Instituut (IPN) ütles, et ekspresident ja Nobeli rahupreemia laureaat Wałęsa allkirjastas salapolitseiga koostöökokkuleppe ja sai selle eest tasu.

Wałęsa koostöö salapolitseiga ei ole enam kahtluse all, ütles IPNi ametnik Andrzej Pozorski ajakirjanikele.

73-aastane ekspresident ja Nobeli rahupreemia laureaat Wałęsa on võidelnud süüdistuste vastu alates eelmisest aastast, kui IPN konfiskeeris kommunismiaegse siseministri leselt mitu salapolitsei toimikut.

IPN ütles, et toimikud sisaldavad koostöökokkulepet, millele oli alla kirjutanud Lech Wałęsa koodnimega Bolek.

Wałęsa, kes kaasasutas ametiühinguliikumise Solidaarsus ja seejärel aitas kaasa kommunismi veretule kokkuvarisemisele Poolas 1989. aastal, on korduvalt eitanud nende dokumentide ehtsust ning kinnitas veel laupäeval, et süüdistused on valed.

Käekirjaekspertiisist tulnud kinnitusele ei ole Wałęsa veel reageerinud, sest on teel Nobeli laureaatide kohtumisele Bogotás. Tema esindaja Jan Widacki ütles uudistekanalile Polsat, et asi ei ole veel lõppenud ning nad võivad nõuda uut käekirjaekspertiisi.

Pozorski ütles, et salapolitseitoimikute ja väidetava koodnime Bolek ehtsust kinnitasid Krakówi kohtueksperdid. Neid võrreldi teiste Wałęsa käsitsikirjutatud dokumentidega nagu passi-, ID-kaardi- ja autojuhiloa taotlus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles