KOHALIK VAADE. Läti erakõrgkoolid sattusid poliitmängude keskmesse

Raivis Vilūns
, Diena ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SSE Riia peahoone
SSE Riia peahoone Foto: Wikipedia

Poliitilised mängud, mis ähvardasid kahjustada Läti kaht prestiižseimat kõrgharidusasutust, sundisid haridusministeeriumi ümber hindama keelepoliitikat. 

Seaduse järgi võib Läti kõrgkooli rektor olla vaid isik, kellel on piisav läti keele oskus. Seda nõuet eirati aastaid ning haridusministeeriumi ja mõne kooli vahel kehtis siin omamoodi mitteametlik kokkulepe. Nende kõrgkoolide seas olid ka Stockholmi Kõrgem Majanduskool Riias (SSE Riia) ja Riia Kõrgem Õigusteaduse Kool (RGSL). Mõlemal oli välismaalasest rektor.

«SSE Riiat – Läti tuntuimat rahvusvahelist haridusasutust – kasutatakse vahendina poliitilises mängus,» kirjutas kooli rektor Anders Paalzow reedel ilmunud avalduses. Tegu oli vastusega juba nädalaid ringelnud juttudele, et tema ametiaega ei pikendata, sest ta ei oska piisavalt läti keelt. Paalzow on SSE Riia rektor olnud 1999. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles