Tšehhi välisministeerium sattus küberrünnaku alla (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi välisminister Lubomír Zaorálek
Tšehhi välisminister Lubomír Zaorálek Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Tšehhi välisministeerium sattus ulatusliku küberrünnaku alla, mis avastati selle kuu alguses.

Tšehhi uurivas uudistekanalis Neovlivnis kirjutati täna, et alla laaditi välisministri ja tema juhtivate alluvate e-posti saabunud tuhandeid kirju, sealhulgas salastatud infot. Neovlivni väitel kestis rünnak kuid, enne kui sellele jälile saadi ja tegu on Tšehhi viimaste aastate suurima julgeolekuskandaaliga. Nende teatel oli teabe hulgas ka andmeid Tšehhi liitlaste, ehk ELi ja NATO liikmete kohta.

Tšehhi välisminister Lubomír Zaorálek kinnitas uudist tänasel pressikonverentsil ja sõnas, et küberrünnak avastati selle kuu alguses. Ta lisas, et asja uurib nüüd rühm spetsialiste ja riiklik julgeolekuagentuur.  

Välisminister sõnas, et avalikkust ei teavitatud rünnakust varem, sest julgeolekuagentuurid jälgisid häkkerite tegevust. Tema teatel oli tegu kõrgetasemeline ja tõenäoliselt korraldatud mõne riigilaadse üksuse poolt.

Ta lisas, et juhtum oli väga sarnane läinud aasta suvel USA demokraatide partei juhtkonda tabanud küberrünnakule.

«Häkkerid pääsesid ligi välisministeeriumi välisele e-kirjasüsteemile, mille kaudu salastatud infot ei edastata. E-kirjade sisesüsteem jäi puutumata,» ütles Zaorálek ja lisas, et rünnaku ohvreid oli kümneid, kaasa arvatud tema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles