Inglismaa andis tuhandetele geidele postuumselt armu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alan Turing.
Alan Turing. Foto: AFP/SCANPIX

Suurbritannia tühistas postuumselt süüdistused tuhandete homo- ja biseksuaalsete meeste vastu, kes möödunud sajandil Inglismaal ja Wales`is  oma orientatsiooni tõttu süüdi mõisteti.

Niinimetatud Alan Turingu seaduse kehtestamine tähendab, et ligi 40 000 mehe nimed pestakse puhtaks kuritegudest, mille sooritamise eest tänapäeval oleksid nad süütud. Meeste üle mõisteti kohut seoses rikkumistega, mis nüüdseks on ammu dekriminaliseeritud; samuti toimusid nende seksuaalsuhted vastastikusel nõusolekul.

Parlamendiliige Sam Gyimah nimetas tänast ajalooliseks päevaks. «Me ei saa kunagi juba tehtud valu ära võtta, kuid me oleme vabandanud,» sõnas ta.

Alan Turing – kelle järgi sai seadus oma nime – oli matemaatik, kes sooritas 1954. aastal enesetapu. Kaks aastat varem mõisteti ta süüdi avalikus nilbuses, pärast mida läbis ta keemilise kastratsiooni.

Tema sugulased algatasid pärast Turingu nime puhastamist aastal 2013 kampaania, et võidelda välja õigeksmõistmine ka teistele säärastel asjaoludel vangistatutele.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles