Maroko kuningas tervitas naasmist Aafrika Liitu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maroko purukslastud tank Lääne-Saharas asuva Tifariti küla lähedal.
Maroko purukslastud tank Lääne-Saharas asuva Tifariti küla lähedal. Foto: DOMINIQUE FAGET/AFP

Maroko kuningas Mohammed VI tervitas teisipäeval riigi naasmist Aafrika Liitu (AL) pärast 33 aastat kestnud vaheaega.

"Ma olen lõpuks jõudnud koju," ütles kuningas.

"See on ilus päev, kui naastakse koju pärast niivõrd pikka aega," lisas Etiooopias Aafrika Liidu kohtumisel osalenud riigipea.

AL otsustas esmaspäeval võtta Maroko tagasi oma ridadesse pärast pikka debatti Lääne-Sahara staatuse üle. Maroko naasmisega nõustus 39 riiki 54-st.

"Maroko on nüüd Aafrika Liidu täieõiguslik liige. See oli väga pikk debatt, kuid 39 riiki meie 54 liikmesriigist kiitsid heaks Maroko naasmise, isegi kui Lääne-Sahara küsimus on jätkuvalt õhus," ütles Senegali president Macky Sall.

Maroko lahkus toonasest Aafrika Ühtsuse Organisatsioonist 1984. aastal pärast seda, kui Sahrawi Araabia Demokraatlik Vabariik ühendusse võeti. Maroko peab 1975. aastal annekteeritud Lääne-Saharat oma lõunaprovintsiks, ehkki kohalik sahrawi hõim on nõudnud pikka aega enesemääramisõigust. 1991. aastal sõlmisid Maroko ja sahrawi mässuliste rühmitus Polisario Rinne relvarahu, ent lubadus lahendada piirkonna saatus referendumi teel on endiselt täitmata.

Maroko parlament valis endale eelmisel nädalal uue esimehe, kolm kuud pärast valimisi, mis jätsid Aafrika Liiduga taasühineda sooviva riigi valitsuseta.

Ainus kandidaat, mitmeid ministriameteid pidanud vasakpoolne majandusteadlane Habib el-Malkit toetas parlamendi 395 liikmest 198.

Kuningas Mohammed VI kutsus parlamenti üles ratifitseerima tähtsajaks seadusi, mis võimaldasid Marokol Addis Ababas toimuval Aafrika Liidu kongressil ühendusse naasta. Riik on pretsedenditus poliitilises ummikseisus pärast seda, kui islamistlik peaminister Abdelilah Benkirane katkestas paar nädalat tagasi pärast kolm kuud kestnud viljatuid katseid kõnelused uue koalitsioonivalitsuse moodustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles