Terroriste jahtivad USA agendid ei oska araabia keelt ega rühmitusi eristada (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe liige propagandavideos rühmituse lippu kandmas
ISISe liige propagandavideos rühmituse lippu kandmas Foto: SCANPIX

USA julgeolekuteenistuse palgatud agendid, kelle ülesandeks on luua kontakt võimalike ISISe võitlejatega ei mõista ladusat araabia keelt ega erista omavahel maailma suurimaid terroriorganisatsioone, avastati uurimise käigus, vahendab Independent. 

USA kaitseministeeriumi teatel on salapärase WebOps- nimelise programmi 120 liikme ülesanne ühendusse astuda välismaa «haavatava sihtgrupiga», et ennetada radikaliseerumist, džihaadipropaganda levikut ja segada terroristide tööd.

Endiste WebOpsi meeskonna liikmete sõnul ei saa väidetavat araabia keelt valdavad analüütikud tihti aru ei keelest ega ideoloogiast, mille vastu nad tegutsema peaksid.

Üks endine töötaja rääkis AP-le, et tõlkijad ajavad tihti segi araabiakeelsed sõnad «salat» ja «autoriteet», mille tõttu neid sotsiaalmeedias naeruvääristatakse. Endine töötaja kirjeldas, kuidas isikuid palgatakse araabia keele ekspertideks vaid seetõttu, et nad oskavad «Tere hommikust!» öelda.

Teine endine WebOpsi liige meenutas, kuidas kolleeg araabiakeelseid kogutud andmeid minema tahtis visata, sest tema arvates olid need farsi või urdu keeltes.

Programmi liikmed sõeluvad läbi sotsiaalmeediat ja otsivad märke radikaliseerumisest. Seejärel asutakse võimaliku äärmuslasega kontakti looma, et protsessi ümber pöörata.

Selles etapis ilmnes programmi töötajatel uus probleem- neil on raskusi erinevate grupeeringute ideoloogiate eristamisel.

ISIS ja al-Qaeda peavad omavahel nekrutite ja territooriumi nimel verist võitlust nii Lähis-Idas kui Aafrikas Boko Harami (ISIS) ja al-Shabaabi (al-Qaeda) vahendusel. Mitmed WebOpsi meeskonnaliikmed ei tee rühmitustel aga vahet.

Endised töötajad väitsid AP-le, et juhtkond survestas neid kõigest hoolimata raporteerima, et võitlus äärmusluse vastu on edukas, sest ei soovitud kaotada programmi rahastust. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles