Iraan kinnitas raketikatsetusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani kaitseminister Hossein Dehghan
Iraani kaitseminister Hossein Dehghan Foto: Vadim Savitsky/TASS/Scanpix

Iraani kaitseminister Hossein Dehghan kinnitas täna, et islamivabariik katsetas ballistilist raketti, kuid eitas 2015. aastal maailma juhtriikidega sõlmitud tuumaleppe rikkumist.

«See samm oli kooskõlas Iraani kaitsevõime edendamisega ning ei ole vastuolus JCPOAga (tuumaleppega) ja (ÜRO Julgeolekunõukogu) resolutsiooniga 2231,» tsiteeris uudisteagentuur ISNA ministri sõnu.

Iraani tuumalepe ehk nn Ühine Kõikehõlmav Tegevuskava (JCPOA) rakendus 2016. aasta algul. See lubas Euroopa Liidul ja Ühendriikidel tühistada Iraanile riigi tuumaprogrammi raames kehtestatud sanktsioonid.

ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioon number 2231, mis kiitis heaks Iraani ja maailma juhtriikide vahel 2015. aasta juulis saavutatud tuumakokkuleppe, kutsus islamivabariiki hoiduma tegevusest, mis on seotud tuumavõimekusega ballistiliste rakettidega.

«Katsetus vastas meie jätkuvatele programmidele,» sõnas Dehghan uudisteagentuuri ISNA vahendusel. «Oleme varem teatanud, et viime läbi programme, mis kavandati meie kaitseobjektide rajamiseks ja on meie riiklikes huvides ning eesmärkideks. Keegi ei saa meie otsust mõjutada.»

Teheran hoiatas eile Washingtoni pingete eskaleerimise eest. «Loodame, et USA uus administratsioon ei kasuta Iraani kaitseprogrammi... ettekäändena luua uusi pingeid,» ütles välisminister Mohammad Javad Zarif avalduses.

USA suursaadik ÜRO juures Nikki Haley teatas, et Iraani raketikatsetused on täiesti vastuvõetamatud.

Vene asevälisminister Sergei Rjabkov ütles omakorda, et Teherani raketikatsetus ei riku ÜRO Julgeolekunõukogu otsust Iraani tuumaprogrammi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles