Rumeenia valitsus seadustas võimu kuritarvitamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna varahommikul Rumeenia pealinnas Bukarestis aset leidnud meeleavaldused.
Täna varahommikul Rumeenia pealinnas Bukarestis aset leidnud meeleavaldused. Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

Rumeenia valitsus seadustas massimeeleavaldusi ning prokuröride ja presidendi hoiatusi eirates võimu kuritarvitamise, ehkki see käib vastu korruptsioonivastasele võitlusele.

Erakorraline määrus, mille alusel ei ole võimu kuritarvitamine enam kriminaalkorras karistatav, võeti vastu parlamendist mööda minnes. Seadus avaldati täna hommikul kella kolme ajal ka ametlikus väljaandes ja saab peatselt automaatselt seaduse jõu.

«See meede teeb korruptsioonivastase võitluse tähtsusetuks,» ütles korruptsioonivastast võitlust juhtiv peaprokurör Laura Codruta Kovesi.

Viimase kolme aasta jooksul on riiklik korruptsioonivastane direktoraat esitanud võimu kuritarvitamise alusel süüdistuse 1170 korral. Rikkumistest tingitud kahju oli sel perioodil miljard eurot, ütles Kovesi, kes on pälvinud oma töö eest kiitust teiste seas Ühendriikidelt, Kanadalt ja Euroopa Liidult.

Sammu vastastes tekitab ärevust määruse sisu, selle avaldamise kellaaeg ja kiirus, millega vähem kui kuu aega ametis olnud vasaktsentristlik valitsus võttis vastu ettepaneku, millest võidavad valitsuse liitlased ja ametnikud, keda ähvardab korruptsioonisüüdistus.

«See näitab, et valitsus on valmis kasutama enese kaitseks ja omakasu huvides tagauksemeetodeid ilma mingi kontrollita ja täiesti tasakaalustamatult,» ütles Avatud ülikooli abiprofessor Dan Brett.

Otsuse ilmumise järel puhkesid mitmetes linnades meeleavaldused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles