Aserbaidžaani võimud kardavad Facebooki revolutsiooni

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani lipp Bakuus.
Aserbaidžaani lipp Bakuus. Foto: SCANPIX

Aserbaidžaani opositsiooni kinnitusel pidasid julgeolekutöötajad kinni viis aktivisti, kes organiseerisid sotsiaalvõrgustikus Facebook üleriigilist meeleavaldust.

Sarnaselt Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida protestiliikumiste organiseerijatega kasutasid ka Aserbaidžaani meeleavalduse organiseerijad inimeste mobiliseerimiseks Facebooki abi.

Aserbaidžaani võimud on andnud aga selgelt mõista, et nemad väljaastumisi ei tolereeri. Opositsiooni teatel esitasid võimud kinni peetud aktivistidele süüdistuse huligaansuses.

«Võimud kasutavad ebaseaduslikke võtteid opositsiooni alla surumiseks,» kommenteeris AFP-le opositsioonilise Musavati partei liider Isa Gambar, nimetades süüdistusi naeruväärseks.

«Me oleme demokraatia teel ja kavatseme seda järgida kuni lõpuni,» seisis opositsiooniliikumise Facebooki lehel, kus kutsuti asereid üles tulema reedel tänavatele, et nõuda valitsuse tagasiastumist.

Ka rahvusvahelised organisatsioonid on kritiseerinud üldist inimõiguste, demokraatia ja õigusriigi olukorda Aserbaidžaanis, nimetades seda murettekitavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles