Saksamaa soovib hakata äärmuslasi jalavõru abil jälgima (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrooniline jalavõru.
Elektrooniline jalavõru. Foto: MICHAEL BUHOLZER/REUTERS/Scanpix

Saksa valitsus kiitis täna heaks elektrooniliste jalavõrude kasutamise ohtlikuks peetavate äärmuslaste jälgimiseks; ettepanek liigub nüüd parlamenti.

Meede võimaldab kriminaalpolitseil jälgida elektrooniliselt julgeolekuohuks peetava isiku liikumist, kui too ei ole veel kuriteos süüdi mõistetud.

«Jalavõrud ei ole võluvits, aga need on oluliseks vahendiks, mis lihtsustavad ohtlike inimeste jälgimist,» ütles siseminister Thomas de Maizière, kui valitsus oli otsustanud selle teostamiseks seadust muuta.

Ettepaneku peab heaks kiitma ka parlament.

Saksa võimud hakkasid läbi viima julgeolekureforme pärast 19. detsembri rünnakut Berliini jõuluturul, kus veoautoga rahva sekka sõitnud tuneeslane tappis 12 inimest. Rünnaku eest võttis vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS).

Avalikkuses tekitas erilist pahameelt avastus, et tuneeslane oli juba varem luureteenistuste vaateväljas ja teati, et tal on sidemed islamiäärmuslastega. Tema asüülitaotlus oli tagasi lükatud ja ta pidanuks juba mitme kuu eest Tuneesiasse tagasi saadetama, kuid vajalikud dokumendid ei saanud õigeks ajaks korda.

Saksa julgeolekuteenistustel on nimekiri 550 islamistist, keda peetakse julgeolekuohuks ning kes on elanud või elavad praegugi Saksamaal.

Siseministeeriumi pressiesindaja ei soostunud arvama, kui paljud neist võiksid jalavõru saada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles