Senat kinnitas Rex Tillersoni USA välisministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rex Tillersonist sai USA uus välisminister.
Rex Tillersonist sai USA uus välisminister. Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

USA senat kinnitas kolmapäeval naftahiiu ExxonMobil endise juhi Rex Tillersoni uueks välisministriks, otsus annab ühtlasi hoogu juurde president Donald Trumpile oma kabineti ülesehitamisel.

64-aastast Tillersoni tabas kohe pärast kandidatuuri üles seadmist demokraatide terav kriitika, mille kohaselt võib mehe ärile orienteeritud lähenemine ja valitsusasutustes töötamise kogemuse puudumine kahjustada Ameerika Ühendriikide huve ja positsiooni maailmas.

Sellest hoolimata kinnitas senat ta 56 poolthäälega 43 vastu ametisse. Hääletusel liitus kõigi 52 vabariiklasest senaatoriga ka neli demokraati.

Trump on korduvalt hurjutanud demokraate kinnitamisprotsessi venitamisega ja tegi esmaspäeval ka Twitterisse sellekohase sissekande, süüdistades neid venitamises "puhtalt poliitilistel põhjustel".

Vabariiklased asusid üksmeelselt Tillersoni kaitsele, hoolimata senaatorite John McCaini, Marco Rubio ja Lindsey Grahami esialsgsetest kõhklustest seoses tema Venemaa-sidemete ja seisukohtadega inimõiguste alal.

«Härra Tillerson juhtis üleilmset ettevõtet 75 000 töötajaga, tal on sügavaid suhteid kogu maailmas ning ta mõistab USA juhtiva rolli kriitilist tähtsust,» lausus senati väliskomisjoni esimees Bob Corker.

«Ta on väljendanud oma pühendumust Ameerika väärtustele ja USA usaldusväärsuse tõstmisele, tugevdades vanu liite ja luues uusi.»

Demokraadist senaator Joe Manchin toetas Tillersoni, öeldes, et ta toob välisministeeriumi haruldase vaatenurga ning «pakub tarka nõu ja objektiivseid soovitusi presidendile meie riigi välispoliitika osas».

Tillersoni kinnitamise ja peatse ametissevannutamisega saavad paika paljud Trumpi julgeolekupoliitika meeskonna võtmeliikmed, seal hulgas kaitseminister James Mattis, sisejulgeolekuminister John Kelly, CIA director Mike Pompeo ja Ühendriikide suursaadik ÜRO-s Nikki Haley

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles