Tüli Yle ja Soome kaitseministri vahel kasvab üha suuremaks (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sõdur õppustel.
Soome sõdur õppustel. Foto: Czarek Sokolowski / AP / Scanpix

Äsja kirjutas Soome rahvusringhääling Yle, et Soome kaitseministeeriumist pärit info viitaks justkui sellele, et Vene-Soome topeltkodakondsusega isikutel piiratakse Soome armees teatud strateegilistele ametikohtadele tõusmast. Kaitseministeerium on väited tagasi lükanud.

Määrus sätestavat, et Soome-Vene topeltkodakondsusega isikud ei tohiks saada väljaõpet, mille käigus võivad nad kokku puutuda tundliku infoga. Yle andmeil hakati piirama ka Soome-Vene topeltkodakondsusega ajateenijate ülesandeid.

Yle kirjutab veel, et neil on infot, et topeltkodakondsusega inimesi pole paljudel juhtudel palgatud ning on teada juhtumeid, kus topeltkodakondsusega isikuid on vallandatud.

Väljaande Helsinki Times teatel lükkas Soome kaitseminister Jussi Niinistö kõik väited ümber ja nimetas Yle kirjutisi keerukaks valeinfokampaaniaks. Küll kinnitas Niinistö, et toetab taoliste piirangute kehtestamist tulevikus ning proovib reglementidele seaduse jõu anda.

«Vene meedia laialt Yle libauudiseid laialt levitanud ning see on kahjustanud Soome mainet,» teatas Niinistö. Minister nõuab Soome rahvusringhäälingult valeinfo korrigeerimist ja avalikku vabandamist.

Soome kaitseminister ja relvajõud on kinnitanud, et ühtegi avalikku ega salajast direktiivi olemas pole, mis piiraks Vene-Soome kodakondsusega isikute karjäärivõimalusi Soome kaitseväes. Yle peatoimetaja Riikka Venäläinen kommenteeris seda sõnadega, et ilmselgelt pole tegu dokumentidesse kirja pandud juhtnööride, vaid mitteametliku soovitusega.

Venäläineni sõnul põhines topeltkodakondsusega seotud probleeme käsitlev uudislugu  kaitsejõududes kõrgel ametil oleval usaldusväärsel allikal ja topeltkodakondsetel, kelle töösoov on tagasi lükatud.

Mullu detsembris alustati topeltkodakondsusega isikuid puudutava seadusandluse väljatöötamist. Sarnase projektiga on hakanud tegelema ka Soome siseministeerium, mis tahab seadusi muuta selliseks, et Soome piirivalves saaksid ainult töötada vaid Soome kodakondsust omavad isikud.

Lisaks kirjutas täna ajaleht Helsingin Sanomat, et Soome Soome välisministeerium jättis hiljuti taotleja ilma talle juba lubatud töökohast, sest selgus, et tal on Soome-Vene topeltkodakondsus.

Leheni jõudnud telefonivestluse lindistuses ütleb välisministeeriumi ametnik, et otsuse tühistamise taga on kandidaadi Vene topeltkodakondsus.

Ametnik seletab, et Vene riik võib üritada Vene kodakondsusega isikuid mõjutada. Ta viitab Vene seadustele, milles tema sõnul topeltkodakondsusel kohta. Seadus näeb ette, et Vene kodanik on kohustatud riigi julgeolekuametnikke aitama, vahendas ajaleht ametniku sõnu.

Ametnik lisas, et töökohalubaduse tagasivõtmise otsuse aluseks on välisministeeriumi praktika Vene topeltkodakondsete suhtes.

Helsingin Sanomate andmetel tühistas ministeerium otsuse kandidaadi julgeolekutausta uurimata. Julgeolekukontroll tehakse peaaegu kõigile välisministeeriumisse tööle kandideerijatele, et võimalikud sidemed ja probleemid varakult ilmsiks tuleksid.

Lehel ei õnnestunud välisminister Timo Soinilt kommentaari saada, kuid ministeeriumi riigisekretär Peter Stenlund ütles, et ministeerium täidab kehtivaid seadusi ja kohtleb kõiki kodanikke võrdselt. Stenlundi sõnul ei ole lehes mainitud juhtum talle teada.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles