Kossatšov kiidab: USA uue välisministriga saab asju ajada (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Rex Tillerson.
USA välisminister Rex Tillerson. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Rex Tillersoni USA välisministriks saamisega on Vene välisministril Sergei Lavrovil tekkinud läbirääkimispartner, kellega saab arutada kahe riigi suhete tulevikku ja asju ajada, ütles Vene parlamendi ülemkoja väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatšov.

«Peaasi, et lõpuks ometi sai Vene välisminister asjaliku partneri, kellega saab alustada selget juttu kahepoolsete suhete arendamisest, mille panid viimatises jutuajamises paika Vene ja USA president,» ütles Kossatšov eile õhtul Interfaxile.

Tema arvates on sellega seoses alust talitsetud optimismiks.

«Tillerson loomulikult ei ole kaugeltki venemeelne poliitik, nagu teda püüavad esitleda vastased. Pealegi võttis ta kongressis kuulamiste ajal hulga Venemaa jaoks ebameeldivaid kohustusi, mida kongressi liikmed temalt nõudsid, kuid mis vaevalt et sajaprotsendiliselt tema enese veendumustele vastasid. Põhimõtteliselt sellepärast hääletamine andiski soovitud tulemuse,» ütles Kossatšov.

Senaator arvas, et sellest tulenevalt vaevalt küll uuelt välisministrilt esialgu mingeid järske või isegi läbimurdvaid samme oodata on, olgu Vene või mõnel muul vaidlusalusel suunal.

«Kuid seda esialgu. Tillersoni ratsionaalsus ja tema suundumus selgele, saavutatavale eesmärgile lisavad USA välispoliitikasse pragmaatilisust ja vabastavad ülemäärasest ideoloogiast, mis vaevas Obama ja Clintoni välispoliitikat,» arvas Kossatšov.

USA senat kinnitas eile naftahiiu ExxonMobil endise juhi Tillersoni uueks välisministriks, otsus annab ühtlasi hoogu juurde president Donald Trumpile oma kabineti ülesehitamisel.

Ehkki 64-aastane Tillerson sattus pärast kandidatuuri üles seadmist kohe terava kriitika alla demokraatidelt, kelle sõnul võib mehe ärile orienteeritud lähenemine ja valitsusasutustes töötamise kogemuse puudumine kahjustada Ameerika Ühendriikide huve ja positsiooni maailmas, kinnitas senat ta 56 poolt- ja 43 vastuhäälega siiski ametisse.

Hääletusel liitus kõigi 52 vabariiklasest senaatoriga ka neli demokraati.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles