Ühendkuningriik kinnitas plaani EL-i ühisturult lahkuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix

Ühendkuningriik avaldas täna Euroopa Liidust lahkumise niinimetatud valge raamatu, kus kinnitas taas, et soovib lahkuda ka ühisturult, ent saavutada ühendusega sujuvad kaubandussuhted.

Valge raamat kirjeldab Suurbritannia strateegilisi sihte lahkumisläbirääkimistel, mille riik plaanib käivitada lähinädalatel. Dokument kinnitab peaminister Theresa May jaanuaris kirjeldatud kava, mille järgi lahkub riik ühisturult ning soovib sõlmida uut tollilepet.

Brexiti eest vastutav minister David Davis ütles parlamendi ees, et Ühendkuningriik peab töötama sihiga saavutada EL-iga positiivne ja konstruktiivne partnerlus ning jõudma tulemuseni, mis on mõlemale positiivne ja konstruktiivne.

Valge raamat viitab, et ühisturult lahkumise taga on soov saavutada kontroll immigratsiooni üle. Samas seisab dokumendis, et Suurbritannia võib säilitada elemente praegusest ühisturu korraldusest.

Valitsus märgib valges raamatus, et Ühendkuningriik plaanib tagada 3 miljonile praegu Suurbritannias elavale Euroopa Liidu kodanikule ning 1 miljonile EL-is elavale britile võimaluse oma elukoht säilitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles