USA: Vene-vastased sanktsioonid jäävad Krimmi tagastamiseni (16)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley
Uus USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley Foto: A Lohr-Jones/Pacific Pres/SIPA/Scanpix

USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley ütles neljapäeval, et Venemaale kehtestatud sanktsioonid jäävad paika nii kauaks, kuni Ukrainale kuuluv Krimmi poolsaar on annekteeritud.

Haley ütles esimeses ametlikus esinemises ÜRO Julgeolekunõukogus, et sanktsioonid, mille USA 2014. aastal Krimmi annekteerimise järel Venemaale kehtestas, jäävad püsima, kuni Venemaa tagastab Ukrainale kontrolli poolsaare üle.

Pole selge, kas Haley peab silmas Venemaale Krimmi annekteerimise tõttu kehtestatud sanktsioone või Moskvale Ida-Ukrainas separatistliku konflikti õhutamise eest kehtestatud majanduspiiranguid.

Venemaa annekteeris Krimmi 2014. aasta märtsis pärast sõjalist operatsiooni poolsaare okupeerimiseks.

Haley mõistis ühtlasi hukka Venemaa agressiivse tegevuse Ida-Ukrainas.

Samas teatas Ühendriikide rahandusministeerium neljapäeval oma veebiküljel , et USA võimud on otsustanud leevendada sanktsioone Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) suhtes.

Dokumendis nimetusega Üldlitsents nr 1 märgitakse, et nüüdsest on lubatud, välja arvatud mõned erandid, kõik tehingud FSBga, mis olid seni keelatud USA presidendi korraldustega 2015. aasta 1. aprillist ja 2016. aasta 28. detsembrist.

USA rahandusametkonna sammu eesmärk on tagada, et Ühendriikide firmad saaksid hankida FSB-lt teatud USA tehnoloogiakaupade jaoks impordilube.

Rahandusministeeriumi sõnul ei hõlma muudatus luba tehingute tegemiseks FSB-ga. Venemaal tegutsevad USA importijad võivad edaspidi taotleda FSB-lt impordilube elektroonikaseadmete müümiseks ja maksta lubade eest FSB-le kuni 5000 dollarit.

Valge Maja eitas, et tegemist on Vene-vastaste sanktsioonide leevendamisega. «Ma pole midagi leevendanud,» ütles USA president Donald Trump kohtumisel Harley-Davidsoni juhtidega.

Valge Maja pressiesindaja Sean Spiceri sõnul on samm osa tavapärasest föderaalregulatsioonide kohandamise protsessist.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles