USA asepresident külastab veebruaris Brüsselit ja Münchenit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Mike Pence.
USA asepresident Mike Pence. Foto: Reuters/ScanPix

USA asepresident Mike Pence külastab veebruaris Brüsselit ja Münchenit, kus osaleb julgeolekukonverentsil, teatas Valge Maja neljapäeval.

Valge Maja teatas pärast Pence´i kohtumist Washingtoni külastava Saksa välisministri Sigmar Gabrieliga, et asepresident "plaanib külastada hiljem sel kuul Müncheni julgeolekukonvernetsi ja Brüsselit".

"Ta lävib Euroopa liitlaste ja partneritega selle üle, kuidas süvendada ja tugevdada Atlandi-ülest liitu," seisis teates.

Donald Trumpi võit USA presidendivalimistel on tekitanud Euroopas kartusi NATO tuleviku ja Ühendriikide toetuse üle Euroopa integratsiooni jätkumisele. Kinnisvaramagnaat on nimetanud NATO-t korduvalt aegunuks ning sidunud liitlaste kaitsmise nende suutlikkusega täita alliansi ees oma kohustusi.

Samas on Trump viimasel ajal öelnud ka, et NATO on tema jaoks tähtis ja kinnitanud sajaprotsendilist pühendumust alliansile.

Koos ilmse halvakspanuga Euroopa Liidu suhtes on Trumpi väljaütlemised NATO aadressil ning valmisolek taastada suhted Venemaaga tekitanud Euroopa pealinnades midagi paanikataolist.

USA sõjaline jõud on aastakümneid olnud Euroopa julgeoleku tagatiseks. Trump on andnud mõista, et Atlandi-ülest liitu ootab ees senisest õiglasem koormajagamine.

Euroopa diplomaadid on avaldanud lootust, et Rex Tillersoni kinnitamine USA välisministriks ning James Mattise saamine kaitseministriks pehmendavad Trumpi toetust natsionalistlikele ja populistlikele liikumistele Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles