Mattis: Põhja-Korea tuumarünnakule järgneks ülekaalukas vastulöök (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis Soulis.
USA kaitseminister James Mattis Soulis. Foto: Reuters/ScanPix

Mattis

Põhja-Korea tuumarünnakule järgneks "tõhus ja ülekaalukas" vastulöök, ütles USA kaitseminister James Mattis reedel Soulis.

Aasias esimesel välisvisiidil viibiv USA presidendi Donald Trumpi valitsuse kaitseminister püüab suurendada liitlaste Lõuna-Korea ja Jaapani kindlustunnet kartuste tõttu, et Ühendriikide uus valitsus ei suhtu liitlaste kaitsmisse eelmistele administratsioonidele omase tõsidusega.

Valimiskampaania ajal ähvardas Trump tõmmata USA väed Lõuna-Koreast ja Jaapanist välja, kui nad ei suurenda rahalist panust Ühendriikide vägede võõrustamisse. Lõuna-Koreas paikneb 28 500 ja Jaapanis 47 000 USA sõdurit.

"Iga rünnak Ühendriikide või meie liitlaste vastu lüüakse tagasi ja igasugusele tuumarelvade kasutamisele järgneks tõhus ja ülekaalukas vastulöök," ütles Mattis ajakirjanikele enne kohtumist Lõuna-Korea ametivenna Han Min-koo´ga.

USA kaitseminister on enda sõnul Soulis, et "rõhutada Ühendriikide prioriteedi mõõtu pühendumust kahepoolsetele liitlassuhetele" ja kinnitada Washingtoni täielikku pühendumust Lõuna-Korea demokraatia kaitsmisele.

Põhja-Korea korraldas eelmisel aastal kaks tuumakatsetust ning ridamisi raketikatsetusi.

Stalinistliku riigi juht Kim Jong-un ütles uusaastakõnes, et Pyongyang on mandritevahelise ballistilise raketi väljatöötamise lõppfaasis. "Seda ei juhtu!" säutsus seepeale Trump.

Neljapäeval jõudsid Mattis ja Lõuna-Korea peaminister presidendi ülesannetes Hwang Kyo-ahn Hiina vastuseisule vaatamata kokkuleppele viia ellu plaan paigutada riiki USA raketitõrjesüsteemi THAAD. Soul sõlmis möödunud aastal THAAD-i asjus kokkuleppe Ühendriikide eelmise valitsusega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles