USA kohtunik külmutas ajutiselt Trumpi reisikeelu (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Worcesteri polütehnilise instituudi (WPI) üliõpilane Behnam Partopour lasti pärast föderaalkohtuniku otsust Trumpi reisikeeld külmutada USA lennule. Fotol kallistab mees oma õde Logani lennujaamas.
Worcesteri polütehnilise instituudi (WPI) üliõpilane Behnam Partopour lasti pärast föderaalkohtuniku otsust Trumpi reisikeeld külmutada USA lennule. Fotol kallistab mees oma õde Logani lennujaamas. Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS/Scanpix

USA föderaalkohtunik külmutas reedel ajutiselt Ühendriikide presidendi Donald Trumpi reisikeelu seitsme moslemienamusega riigi kohta.

Washingtoni osariigis asuvas Seattle´i linnas tegutseva James Robarti otsus jõustus kohe kõikjal Ühendriikides. Washingtoni kuberner Jay Inslee nimetas otsust suureks võiduks, kuid märkis, et sellega pole asi muidugi veel läbi.

Valge Maja lubas võidelda Seattle´i föderaalkohtuniku poolt kehtestatud president Donald Trumpi sisenemiskeelu üleriigilise ajutise peatamise vastu. Valge Maja pressiesindaja Sean Spicer nimetas Trumpi määrust seaduslikuks ja kohaseks ning lisas, et selle eesmärk on «kaitsta isamaad, milleks presidendil on põhiseaduslik õigus ja vastutus».

Trump allkirjastas nädal tagasi määruse, mis peatab kõigile põgenikele riikipääsu vähemalt 120 päevaks, Süüria põgenikele määramata ajaks ning Iraani, Iraagi, Liibüa, Somaalia, Sudaani, Süüria ja Jeemeni kodanikele Ühendriikidesse reisimise 90 päevaks.

USA on tühistanud 60 000 viisat pärast seda, kui president Donald Trump kehtestas seitsme islamiriigi kodanikele ajutise sissesõidukeelu, teatas reedel välisministeerium.

Ministeeriumi hinnangul on see tõepoolest põhjustanud paljudele ebameeldivusi, kuid tõi võrdluseks, et 2015. aastal väljastas USA kokku rohkem kui 11 miljonit viisat.

Ühendriikides oli möödunud aasta migrantide arvu poolest rekordiline just nendest seitsmest riigist, mille suhtes president Donald Trump kehtestas nädala eest reisikeelu. USA on seitsmest nimetatud riigist alates 2007. aastast võtnud vastu 270 000 immigranti. Kõige rohkem on sisserändajaid vastu võtnud California, Michigani, Texase, Arizona, New Yorgi ja Illinoisi osariigid.

Mullu saabus seitsmest riigist USAsse rekordarv ehk 43 259 migranti. Enam kui kolmandik sisserändajaid oli pärit Süüriast.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles