Hiina süüdistab USA-d WTO reeglite rikkumises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ettevõtjad leiavad järk-järgult tee Hiina turule.
Eesti ettevõtjad leiavad järk-järgult tee Hiina turule. Foto: China Stringer Network/Reuters/Scanpix

Peking süüdistas laupäeval Washingtoni protektsionismis ja üleilmsete kaubandusreeglite rikkumises, kirjutas Hiina meedia pärast seda, kui Ühendriigid kehtestasid teatud Hiina terastoodetele kopsakad impordimaksud.

USA kaubandusministeerium kehtestas neljapäeval Hiina eksportööridele maksud, mis ulatuvad 63 protsendist 190 protsendini, süüdistades neid oma toodangu müümises tunduvalt allpool turuhinda või ebaõiglaste subsiidiumide rakendamises.

«Ühendriigid on rikkunud Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reegleid, jättes arvestamata küllaldaselt tõendeid, mida Hiina ettevõtted pakkusid, ning on kohelnud neid ebaõiglaselt, ainuüksi seepärast, et neil on riikliku ettevõtte staatus,» vahendas riiklik uudisteagentuur Xinhua Hiina kaubandusministeeriumi esindaja Wang Hejuni sõnu.

«Terasetööstuse ees seisvate suuremate väljakutsete sügavam põhjus on maailmamajanduse loid olukord ja vähenenud nõudlus, mis vajab protektsionismi asemel hoopis üleilmset koostööd.»

USA kehtestatud maksud on sarnased jaanuaris kehtestatud maksudega Euroopa Liidult, mis pani teatud Hiina terasetoodangule maksudena otsa 30,7 kuni 64,9 protsenti. Euroopa Liit püüab sammuga kaitsta raskustes Euroopa terasetootjaid.

Hiina toodab enam kui poole maailma terasest, ent Hiina aeglustunud majandus ning üleilmse nõudluse vähenemine on jätnud tööstusharule kätte tohutus koguses seisvat toodangut.

Hiinat on omakorda süüdistatud maailmaturu üleujutamises oma toodanguga, hindade «dumpingus» ja rahvusvaheliste kaubandusalaste kokkulepete rikkumises.

Kriitika valguses on Peking lubanud aastaks 2020 vähendada oma toodangumahtu 100 kuni 150 miljoni tonni võrra aastasest kogumahust 1,2 miljardit tonni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles