Trump ja Porošenko väljendasid muret olukorra pärast Donbassis (26)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Avdijivka tänavale läbi mürsutabamuse saanud elumaja seinas oleva augu.
Vaade Avdijivka tänavale läbi mürsutabamuse saanud elumaja seinas oleva augu. Foto: Evgeniy Maloletka/AP

USA president Donald Trump ja Ukraina riigipea Petro Porošenko väljendasid telefonivestluses muret olukorra pärast Donbassis, teatas ööl vastu pühapäeva Ukraina presidendiameti pressiteenistus.

"Pooled väljendasid sügavat muret seoses pingete kasvu ja vägivalla hoogustumisega ning humanitaarolukorra järsu halvenemisega. Riigipead täheldasid ühtlasi vajadust sõjategevus viivitamatult peatada," kirjutati teadaandes.

Riigipeade vestlus kestis rohkem kui tunni.

Ukraina presidendi pressisekretäri Svjatoslav Tsegolko sõnul tänas Porošenko USA riigipead Ukraina riigi suveräänsuse ja terviklikkuse toetamise eest. Ühtlasi puudutati vestluses ka Porošenko peatset visiiti Washingtoni.

USA väljendas juba teisipäeval sügavat muret seoses uue vägivallapuhanguga Ukraina idaosas, kus venemeelsete separatistide ja valitsusvägede vaheline vaenutegevus on hoogustunud.

Ukrainas sai reedel valitsusvägede ja Venemaa toetatud mässuliste lahingutes surma vähemalt üheksa inimest. Sestsaadik kui eelmisel nädalavahetusel vaenupoolte vahel uued kokkupõrked puhkesid, on ühtekokku hukkunud 34 inimest. Lahinguid peetakse kontrolli pärast Avdijivka linna üle.

Vaenupooled süüdistavad teineteist ühtlasi tsiviilelanike pommitamises peamiselt Avdijivkas ja Donetskis.

USA suursaadik maailmaorganisatsiooni juures Nikki Haley mõistis ÜRO Julgeolekunõukogu eriistungil hukka Venemaa agressiivse tegevuse.

"Soovime Venemaaga paremaid suhteid. Kohutav olukord Ida-Ukrainas on siiski asi, mis vajab selget ja jõulist hukkamõistu," märkis Haley.

Tema sõnul Venemaa-vastaseid sanktsioone ei tühistata enne, kui Venemaa Krimmi poolsaare Ukrainale tagastab.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles