USA kohus lükkas Trumpi reisikeelu ennistamise taotluse tagasi (48)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trumpi- vastane protestija
Trumpi- vastane protestija Foto: Neil Hall/Reuters/Scanpix

USA justiitsministeerium kaebas Ühendriikide presidendi Donald Trumpi seitsmele valdavalt islamiriigile kehtestatud reisikeelu tühistamise edasi, kuid kohus lükkas selle tagasi.

Trump allkirjastas nädal tagasi määruse, mis peatab kõigile põgenikele riikipääsu vähemalt 120 päevaks, Süüria põgenikele määramata ajaks ning Iraani, Iraagi, Liibüa, Somaalia, Sudaani, Süüria ja Jeemeni kodanikele Ühendriikidesse reisimise 90 päevaks.

Washingtoni osariigis asuvas Seattle´i linnas tegutseva James Robarti reedene otsus, et Trumpi reisikeeld külmutatakse jõustus kohe kõikjal Ühendriikides.

«See niinimetatud kohtunik, kelle naeruväärne arvamus võtab täidesaatva võimu meilt, ameeriklastelt,» kirjeldas Trump külmutamise otsuse läbi viinud kohtunikku James Robartit ühes Twitterisse postitatud ründavas säutsus.

«Kohtunik avab meie riigi võimalikele terroristidele ja teistele, kellel ei pruugi just parimad kavatsused olla. See on naeruväärne ja tuleb vaidlustada! Halvad inimesed on väga õnnelikud!» säutsus Trump eile õhtul, veidi enne seda, kui Ühendriikide justiitsministeerium teatas, et kaebas keelu tühistamise edasi.

«Me võidame. Oma riigi julgeoleku nimel, me võidame!» ütles Trump ajakirjanikele teadet kommenteerides.

Täna aga otsustas Ühendriikide apellatsioonikohus Trumpi valitsuse esialgse hagi reisikeelu ennistamiseks tagasi lükata. Kohus on mõlemalt osapoolelt palunud ülevaatamiseks täiendavaid dokumente. Need tuleb esitada homme õhtuks. 

Administratsiooni taotluse rahuldamata jätmine apellatsioonikohtus tähendab, et lahing sisenemiskeelu üle jätkub vähemalt järgmise nädala.

Kommentaarid (48)
Copy
Tagasi üles