Discovery jõudis tagasi Maale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Missiooni STS-133 meeskonnaliimed (vasakult paremale) Nicole Stott, Michael Barratt, Eric Boe, Steve Lindsey, Alvin Drew ja Steve Bowen
Missiooni STS-133 meeskonnaliimed (vasakult paremale) Nicole Stott, Michael Barratt, Eric Boe, Steve Lindsey, Alvin Drew ja Steve Bowen Foto: SCANPIX

Eile maandus USA kosmosesüstik Discovery Floridas Cape Canaveralis Kennedy kosmosekeskuses.

USA kosmoseagentuuri NASA teatel sujus süstiku rahvusvahelisest kosmosejaamast (ISS) tagasilend tõrgeteta, kirjutab AFP.

Tegemist oli 30-aastase staažiga Discovery viimase lennuga, koodnimetusega STS-133. Sel korral oli Discovery kosmoses 13 ööpäeva.

Discovery toimetas ISSile Leonardo mooduli, mille abil saadakse seal ruumi juurde tekitada.

ISSile viidi ka inimesesarnane robot Robonaut 2, mida seal katsetama hakatakse. Pärast katseperioodi peaksid sellised robotid aitama astro- ja kosmonaute kosmosekõndidel.

Sellel lennul tehti kaks kosmosekõndi.

Discovery on NASA vanim süstik, mis tegi oma esmalennu 1984. aastal koodnime all STS-41D.

Discovery tegi oma karjääri jooksul kokku 39 lendu. Enne viimast lendu oli see süstik teinud tiiru ümber Maa 5628 korda. Nüüd lisandus veel 202 tiiru.

Discovery viis 1990. aastal kosmosesse Hubble´i teleskoobi. Discoveryt juhtis esmakordselt naine, astronaut Eileen Collins 1995. aastal.

Pärast Discoveryt on NASAl plaanis veel kaks süstikulendu. 19. aprillil läheb missioonile Endevour. Igaks juhuks on stardivalmis ka Atlantis, kui midagi Endevouriga juhtuma peaks.

Endeavour viib ISSile kalli aparatuuri, mis kannab nime Alpha Magnetic Spectrometer. Selle abil uuritakse kosmoses leiduvaid väikeosi.

Atlantis peaks oma missioonile startima selle aasta 28. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles