Ilves: NATO vajab enda ja oma liitlaste kaitseks küberkilpi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves kohtus Ameerika Ühendriikide küberväejuhatuse ülema kindral Keith B. Alexanderiga.
President Toomas Hendrik Ilves kohtus Ameerika Ühendriikide küberväejuhatuse ülema kindral Keith B. Alexanderiga. Foto: Toomas Volmer/VPK

President Toomas Hendrik Ilves ütles tänasel kohtumisel Ameerika Ühendriikide küberväejuhatuse ülema kindral Keith B. Alexanderiga, kes on ka USA Rahvusliku Julgeolekuagentuuri (National Security Agency, NSA) direktor, et NATO liikmed vajavad alliansi küberkilpi, mis ulatuks laiemale vaid kaitsevaldkonnaga seotud teemadest.

«Eesti tahaks näha NATO ambitsioonikamat rolli küberkaitse korraldamises,» vahendas presidendi kantselei pressiesindaja Ilvese sõnu.

Tema sõnul on siin olulised NATO enda ja alliansile oluliste liitlaste võrkude kaitse ning esmatähtsa tsiviilotstarbelise info-taristu kaitse.

«Tänapäeval pole meil enam valikut – NATO peab tõstma oma ühistegevuses küberkaitse tähtsust, ka operatiivplaneerimises, eriolukorra plaanide koostamises ja juhtimistasandil, näiteks küberõppuste korraldamisel,» sõnas Eesti riigipea.

President Ilves nimetas lühinägelikuks, kui NATO keskenduks küberkaitses vaid alliansi ja liitlaste kaitsesüsteemidele.

«Ärgem unustagem, et küberrünnakud saavad teenida ka strateegilist eesmärki ning rünnak mõne panga või tsiviilotstarbelise taristu vastu on samuti osa koordineeritud rünnakust riigi vastu,» ütles Eesti riigipea. «Seega vajavad NATO liikmed alliansi küberkilpi, mis ulatuks laiemale vaid kaitsevaldkonnaga seotud teemadest.»

President Ilves avaldas heameelt, et Eesti on oluliselt täiendamas küberruumi seire- ja analüüsivõimet ning lisas, et koostöö Ameerika Ühendriikidega on siin väga oluline. USA ongi ühinenud Tallinnas tegutseva NATO küberkaitsekeskuse tööga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles