Amnesty: Süüria režiim hukkas kurikuulsas vanglas 13 000 inimest (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lynn Maalouf, Amnesty Internationali asedirektor Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas rääkimas raportist Saydnaya vangla kohta.
Lynn Maalouf, Amnesty Internationali asedirektor Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas rääkimas raportist Saydnaya vangla kohta. Foto: AP / Scanpix

Süüria režiim hukkas Damaskuse lähedal asuvas kurikuulsas vanglas viie aasta jooksul poomise läbi 13 000 inimest, teatas inimõigusorganisatsioon Amnesty International teisipäeval, süüdistades Süüria võime "hävitamispoliitikas".

Amnesty avaldas raporti "Inimtapamaja: massiline poomine ja hävitamine Saydnaya vanglas", mis põhineb 84 tunnistaja, teiste seas vangivalvurite, vangide ja kohtunike intervjuudel.

Raportis kirjeldatakse, kuidas aastatel 2011-2015 vähemalt kord nädalas viidi kuni 50 inimest oma kongidest kohtu ette. Neid peksti ja seejärel poodi "keset ööd ja täieliku saladuskatte all".

"Kogu protsessi jooksul olid nende silmad kinni seotud. Nad ei teadnud, millal ja kuidas nad surevad, kuni silmus pandi neile kaela," kirjutas inimõigusorganisatsioon oma raportis.

Enamus ohvritest olid tsiviilisikud, kes vastustasid president Bashar al-Assadi valitsust.

"Neid hoiti seal rippumas 10-15 minutit," ütles üks endine kohtunik, kes oli tunnistajaks hukkamistele.

"Noorte puhul nende kaal ei tapnud neid. Ohvitseride abid tõmbasid neid allapoole ja murdsid nende kaela," sõnas ta.

Amnesty rõhutas, et need olid sõja- ja inimsusevastased kuriteod, kuid tõenäoliselt toimuvad sellised hukkamised ka praegu.

Süüria relvajõudude juhitavas Saydnaya vanglas, mis asub 30 kilomeetrit pealinnast Damaskusest põhja pool, hoitakse tuhandeid vange. Tegemist on riigi ühe suurima kinnipidamiskohaga.

Raportis märgiti, et vange vägistati või sunniti üksteist vägistama.

Vangidel ei olnud lubatud rääkida ja nad pidid olema teatud asendis, kui valvurid sisenesid nende kongidesse.

ÜRO korraldatud uurimises süüdistati Assadi valitsust eelmisel aastal hävitamispoliitika elluviimises riigi vanglates.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles