ÜRO: Iisraeli asundusseadus ületab jämeda punase joone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordani jõe läänekaldale rajatud asundus.
Jordani jõe läänekaldale rajatud asundus. Foto: AMMAR AWAD/REUTERS

Iisraeli uus seadus, mis legaliseerib okupeeritud Läänekaldal kümned palestiinlaste eravalduses olevatele aladele rajatud asunduseelpostid, ületab jämeda punase joone anneksiooni suunas, teatas täna Ühinenud Rahvaste Organisatsioon.

Knessetis eile õhtul heaks kiidetud seadus lubab võõrandada palestiinlaste eravalduses olevaid territooriume asundustele. Palestiinlased nimetasid seadust vahendiks varguse seadustamiseks.

ÜRO eriesindaja Lähis-Ida rahuprotsessis Nikolai Mladenov nimetas seadust väga ohtlikuks pretsedendiks. «See on esineme kord, kui knesset võtab vastu okupeeritud Palestiina maid puudutava seaduse. See ületab väga jämeda punase joone.»

Osa Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu parempoolse valitsuse liikmeid on kutsunud annekteerima suurt osa Läänekaldast.

«Seadus avab potentsiaalse võimaluse Läänekalda täielikuks annekteerimiseks ja õõnestab seetõttu oluliselt kahe riigi lahendust,» hoiatas Mladenov, lisades, et seadus võib tuua Iisraelile menetluse Rahvusvahelises Kriminaalkohtus, mille eest on hoiatanud ka Iisraeli peaprokurör.

Asundustegevust jälgiva mittetulundusühingu Peace Now andmeil on Iisraelil kokku 131 asundust ja 97 asunduseelposti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles