Trumpil keelati Briti parlamendi poole pöördumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alamkoja spiiker John Bercow.
Alamkoja spiiker John Bercow. Foto: Andrew Matthews/PA Wire/PA Images/Scanpix

Donald Trumpil ei lubata riigivisiidil Suurbritanniasse parlamendisaadikute poole pöörduda, vahendab Independent.

Alamkoja spiiker John Bercow andis Donald Trumpile ninanipsu, öeldes, et on tugevalt vastu võimalusele, et USA president esineb parlamendi alamkojas pöördumisega, rõhutades, et kutse parlamenti ei ole automaatne õigus vaid teenitud privileeg.

«Enne reisikeelu kehtestamist oleks ma isiklikult olnud tugevalt vastu Trumpi pöördumisele Westminster Hallis,» sõnas Bercow parlamendisaadikute ees. «Kuid pärast reisikeelu kehtestamist olen ma sellele vaalgi rohkem vastu.»

Bercow avalduse järel vallandus alamkojas spontaanne aplaus. Sündmuste kulg paneb muretsema Suurbritannia finantskeskust Downing Streeti, kus Theresa May on teinud kõva lobitööd USA-ga nn erimajandussuhete saavutamiseks.

Leiboristide parlamendisaadik Dennis Skinner kommenteeris Bercow avaldust järgmiselt: «Antud päevakorrapunktil jätkates – hästi tehtud.» Skinner möönis, et väärtustab häid suhteid Ühendriikidega ega saa riigivisiidi toimumist kuidagi mõjutada.

«Mis aga puutub sellesse kohta siin, tunnen ma, et vastandumine seksismile ja rassismile ning võrdsuse toetamine seaduse ees on alamkojas ülimalt olulised,» lisas Skinner.

Suurbritannia kodanike algatatud petitsioon Trumpi riigivisiidi tühistamiseks on kogunud juba ligi kaks miljonit allkirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles