Šoti parlament hääletas Brexiti eelnõu vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti parlament.
Šoti parlament. Foto: Andrew Cowan/AFP/Scanpix

Šotimaa parlamendi saadikud hääletasid eile sümboolselt vastu Briti parlamendis arutlusel olevale eelnõule, mis annaks Ühendkuningriigi peaministrile Theresa Mayle volituse alustada menetlust riigi lahkumiseks Euroopa Liidust.

Šoti saadikutest 90 võtsid hääletusel seisukoha, et Briti parlamendis arutlusel olev eelnõu ei tohiks heakskiitu saada, sest selles ei sätestata valitsusele piisavat kohustust arutada lahkumise tingimusi ka Šoti parlamendiga. 34 rahvaesindajat pooldasid eelnõu heakskiitmist.

Šoti regionaalparlamendi hääletusel pole juriidilist kaalu. Eelnõu poolt hääletasid ainult saadikud Šoti Konservatiivsest ja Unionistlikust Parteist, mis on joondunud May konservatiivse valitsusega Londonis.

Edinburgh'i hinnangul oli teisipäeval toimunud hääletus olulisim parlamendi 18-aastases ajaloos. Toimunu saadab Londonile selge signaali, et Brexiti protsess liigub edasi nende toetuseta.

Šoti Brexiti-kõneluste minister Mike Russell ütles, et tema valitsus ei luba iialgi Šotimaa alandamist ja selle demokraatliku valiku tagasilükkamist. «Me ei pööra iialgi selga Euroopale ja maailmale,» ütles ta.

Russelli sõnul on Londonil veel aega vältida uut Šotimaa iseseisvushääletust juhul, kui tagab Šotimaa püsimise Euroopa ühisturul isegi siis, kui ülejäänud Ühendkuningriik sellest välja jääb.

Šotimaal toimus 2014. aastal iseseisvusreferendum, milles 55 protsenti hääletanutest toetasid Ühendkuningriigis püsimist. Briti valitsus ütles Šotimaale tollal enne hääletust, et viimasest saab võrdne partner – juhul kui šotlased hääletavad iseseisvumise vastu.

Kakskümmend kuud hiljem toimunud Brexiti-referendumil toetas 62 protsenti rahvahääletusel osalenud šotlastest ELis püsimist, kuid oluliselt suurema elanikkonnaga Inglismaa elanikud pooldasid lahkumist. Häälte kokkulugemisel toetas lahkumist 52 protsenti brittidest.

Briti ülemkohus otsustas jaanuaris, et London peab küsima EList lahkumise menetluse käivitamiseks luba Briti parlamendilt, kuid mitte Ühendkuningriigi regionaalparlamentidelt.

Briti parlamendisaadikute enamus lükkas esmaspäeval tagasi Brexiti-eelnõu muudatused, millega taheti tagada regionaalvalitsuste suurem osalus lahkumiskõnelustel.

Saadikud ei soovinud garantiid, et nendega konsulteeritakse enne, kui May allkirjastab Brüsseliga lahkumisleppe. Lisaks loobuti nõudest lükata lahkumismenetluse algus kuu võrra edasi, et anda regionaalvalitsustele aega leppida kokku Ühendkuningriigi lahkumisstrateegias.

Muudatuste tagasilükkamisest hoolimata lubas May teisipäeval saata Brexiti leppe eelnõu enne selle valmimist parlamenti hääletusele. See oli paljude Euroopa-meelsete saadikute peanõudmine.

Varem lubas May saata lepingu parlamenti hääletusele enne selle jõustumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles