ISISe välisvõitlejad keelduvad lahingust (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi sõdurid kahtlusalust ISISe võitlejat küsitlemas.
Iraagi sõdurid kahtlusalust ISISe võitlejat küsitlemas. Foto: MUHAMMAD HAMED/REUTERS/Scanpix

Iraagi julgeolekujõud avastasid Mosuli linnas terrorirühmitiselt Islamiriik (ISIS) ülevõetud baasis dokumendid, mis maalivad pildi allakäivast moraalist – välismaised vabatahtlikud võitlejad ei taha enam lahingusse minna.

Paberid käsitlevad 14 «probleemset võitlejat», kes kuuluvad peamiselt välismaalastest koosnevasse Tariq Bin Ziyadi pataljoni.

Näiteks oli ühel belglasest võitlejal tõend seljavalu kohta – sellepärast ei minevat ta ka rindele. Keegi Prantsusmaalt pärit liitunu teatas, et soovib minna tagasi koju selleks, et hoopis seal rünnakut planeerida. Paljud nõudsid üleviimist Süüriasse ja osa lihtsalt keeldus võitlemast.

Oma haripunktis kontrollis ISIS ligi kolmandikku Iraagi territooriumist ning iga kuu liitus rühmitisega tuhandeid välismaiseid vabatahtlikke. Viimaseid on sageli portreteeritud kui kõige veendunumaid võitlejaid, kuid olukord näib olevat muutunud.

«Ta ei taha võidelda, vaid naasta Prantsusmaale,» on kirjas märkused ühe 24-aastase Alžeeria päritolu Prantsusmaa elaniku kohta. «Väidab, et viib oma märtrioperatsiooni läbi Prantsusmaal. Väidab, et on haige, kuid puudub arstlik tõend,» jätkab dokument. Võitleja oli üks viiest prantsuse kodanikust, keda paberites mainitud. Riigist on liitunud ISISega rohkem vabatahtlikke kui ühestki teisest Euroopa maast. Süürias ja Iraagis kokku olevat neid endiselt ligi 700, nende hulgas 275 naist ja 17 alaealist.

Enamik ankeete toimikus on dateeritud aastaga 2015, kuid näib, et suurem osa neist on leidnud kasutust hiljem. Lisaks võitleja nimele, päritolu- ja elukohariigile, sünnipäevale, veregrupile ja kogemusele relvadega on dokumentides kirjas ka see, mitu naist, last ja «orjatüdrukut» igal sõduril on. Juures on foto. Ehkki andmeid on võimatu kontrollida, usuvad Iraagi valitsusväed, et need on ehtsad.

Kaks Kosovost pärit meest keeldusid võitlusest ja nõudsid üleviimist Süüriasse. Üks neist kaebas peavalu üle.

Ligi 4000 inimesest, kes on Euroopa Liidu riikidest ISISega liitunud, on hinnangute järgi naasnud umbes kolmandik. Ligi 14 protsendi hukkumine on leidnud kinnitust, ülejäänute täpne saatus ja asukoht on teadmata.

«Öeldakse, et nad on kõige motiveeritumad. Ent on hulgaliselt välismaalasi, kes läksid ja avastasid, et kogemus ISISega pole see, mis nad ootasid. Nad mõtlesid, et see on üks suur seiklus,» lausus terrorirühmitistele spetsialiseeruv analüütik Aymenn al-Timimi.

«Need välisvõitlejad on kõige raevukamad, kelle vastu oleme sõdinud,» kommenteeris dokumendid lauasahtlist leidnud Iraagi üksuse juht, kolonelleitnant Muhanad al-Tamimi. «Kui nad keelduvad võitlusest, siis see tähendab, et nad mõistavad – see rühmitis esindab võltsislamit ja mitte seda, mille järele nad tulid.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles