Donbassis sai surma kuulus mässuliste sissipealik (51)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isehakanud Donetski rahvavabariigi kaitseministeerium teatas täna, et väidetavas Ukraina tules sai surma Somali pataljoni juht Mihhail Tolstõhh, hüüdnimega Givi.

«Täna kell 6.12 hukkus terrorirünnakus Donetski rahvavabariigi kangelane, Somali pataljoni komandör polkovnik Mihhail Tolstõhh, tuntud hüüdnime all Givi,» edastas kaitseministeeriumi esindaja. Ta nimetas juhtunut «Ukraina jõuametkondade Donbassi-vastase terrosistliku sõja jätkuks».

Möödunud nädalal teatati, et Tolstõhh sai Donetski tööstusalal haavata. «Givi sai kergelt haavata jalga. Kild vaid kriimustas ja mingeid elutähtsaid elundeid ei puudutanud, liikumises see ei kajastu,» ütles Interfaxile 4. veebruaril sissipealiku lähikondlane, lisades, et Tolstõhh naasis rindele.

Givi sai aastal 2014 omamoodi kuulsuseks, kui maailma meediasse jõudis video, kus ta rahulikult tanki najal suitsu tõmbab – sellal, kui tema lähedale maandusid mürsud ning teised põgenesid varjundisse. 

Varsti pärast seda tegi mehega intervjuu ajakirjanik Graham Phillips. Phillips ütleb komandörile, et talle olid tulnud ligi tosinad tüdrukud, kes küsisid mässulise telefoninumbrit.

Givi jags oma numbrit lahkelt. «Mida on selles halba, kui inimesed tahavad suhelda? Olen alati selle poolt,» selgitas ta.

Givi selgitas, et oli enne sõda kõigest tavaline inimene – kuid samal ajal alati ka varjamatult Ukraina valitsuse vastu. Niisamuti olevat ta alati toetanud Vene Föderatsiooni ja selle poliitikat. 

Moskva hinnangul tahetakse isehakanud Givi tapmisega kõigutada olukorda Ida-Ukrainas.

«Ilmselgelt on see katse pingestada olukorda Donbassis,» ütles ajakirjanikele Vene presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov.

«Loodame, et kehtiv olukord on piisavalt stabiilne ja neil, kes on selliste tapmiste taga, ei õnnestu seda veelgi pingestada,» märkis Peskov.

Mullu 16. oktoobril hukkus atentaadis ka teine tuntud separatist, Sparta pataljoni komandör Arsen Pavlov, hüüdnimega Motorola.

Novembris teatas Donetski sisside julgeolekuministeerium, et pidas kinni kuus Motorola tapmisega seotud ukraina rahvuslast.

Vaata allpoolasuvast videost, kuidas Givi ja Motorola kahe aasta eest vangilangenud Ukraina koloneli üle kuulasid. 

Kommentaarid (51)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles