Rumeenia valitsuse umbusaldushääletus kukkus läbi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusevastane meeleavaldaja eile Bukarestis.
Valitsusevastane meeleavaldaja eile Bukarestis. Foto: DARKO BANDIC/AP/Scanpix

Rumeenia vasaktsentristlik valitsus võitis täna parlamendi usaldushääletuse.

Parlamendisekretär Ioana Bran ütles, et valitsusele umbusalduse avaldamise poolt hääletas 161, kuid selle läbiminekuks olnuks vaja 232 häält.

«Võime öelda, et põhiseaduses ette nähtud enamust ei saavutatud,» tõdes Bran.

Umbusaldushääletus oli seotud tühistatud määrusega, millega taheti osaliselt dekriminaliseerida ametiisikute võimuliialdusi. Sajad tuhanded inimesed on päevade kaupa valitsuse vastu meelt avaldanud.

Peaminister Sorin Grindeanu valitsuse vastu algatatud umbusaldushääletuse läbikukkumist oli oodata, sest koalitsioonikaaslastel Sotsiaaldemokraatlikul Parteil (PSD) ning Liberaalide ja Demokraatide Liidul (ALDE) on parlamendis enamus.

Valitsus kehtestas eelmisel nädalal kava, millega taheti dekriminaliseerida ametiisikute võimuliialdused, kui nendega seotud summa jääb alla 44 000 euro. Kriitikute hinnangul oli muudatus kasulik korruptsioonis süüdistatud kõrgetele ametnikele. Protestide survel loobus valitsus hiljem plaanist.

Sammu tõttu puhkesid Rumeenia tänavatel suurimad meeleavaldused pärast 1989. aastat, mil rahvas tõukas võimult Nicolae Ceaușescu ja tema kommunistliku režiimi.

President Klaus Iohannise sõnul on riik poliitilises kriisis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles