Europarlament kutsub Ashtonit üles tunnustama Liibüa rahvuslikku üleminekunõukogu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident ja välispoliitika kõrge esindaja Catherine Ashton europarlamendi ees kuulamisel.
Euroopa Komisjoni asepresident ja välispoliitika kõrge esindaja Catherine Ashton europarlamendi ees kuulamisel. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi saadikud kutsuvad Euroopa Liidu välispoliitika kõrget esindajat paruness Catherine Ashtonit üles tunnustama Liibüa rahvuslikku üleminekunõukogu Liibüa opositsiooni ametliku esindajana.

Kõikide fraktsioonide poolt koostatud resolutsioonis palutakse, et liikmesriigid oleks valmis lennukeelutsooni kehtestamiseks Liibüas, et Gaddafi režiimil ei lastaks elanikkonda rünnata ning et aidataks vägivalla eest põgenevaid inimesi, teatas EP Eesti infobüroo pressiesindaja.

ELi valitsused peavad olema valmis ÜRO julgeolekunõukogu otsuseks edasiste meetmete kohta, mis võivad sisaldada lennukeelutsooni kehtestamist, kooskõlas ÜRO mandaadiga
ning koostöös Araabia Liiga ja Aafrika Liiduga, ütlesid saadikud 584 poolt-, 18 vastu- ja 18 erapooletu häälega vastu võetud resolutsioonis. Arutelu käigus oli vaid Euroopa ühendatud vasakpoolsete fraktsioon selle mõtte vastu.

Liibüa mässuliste toetamiseks kutsutakse ELi kõrget esindajat Catherine Ashtonit üles looma suhteid mässulisi esindava Liibüa rahvusliku üleminekunõukoguga ning algatama protsessi, mis teeks selle organisatsiooni ametlikuks. Euroopa Parlament mõistab teravalt hukka «inimõiguste jõhkra ja süstemaatilise rikkumise Liibüas ning Gaddafi režiimi vägivaldsed repressioonid rahumeelsete demokraatiat toetavate meeleavaldajate, ajakirjanike ja inimõiguste kaitsjate vastu» ning saadikud kutsuvad Gaddafit üles viivitamata tagasi astuma.

Migratsioon ja humanitaarabi

Saadikud on mures humanitaarkriisi pärast, mille tulemusel on üle 200 000 Liibüa elaniku pidanud riigist põgenema ning nad kutsuvad ELi ja selle liikmesriike üles «korraldama lennu- ja laevatransporti, et aidata migrante, varjupaigataotlejaid ja põgenikke Liibüast nende kodumaale tagasi toimetada või mujale asustada» ning andma vajalikku abi Tuneesiasse suunduvatele inimestele, nagu seda taotlesid ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Amet ja Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon.

Itaalia ja Malta saadikute palvel juhindutakse resolutsioonis solidaarsuspõhimõttest ning komisjoni kutsutakse üles «tagama kõik vajalikud meetmed, sealhulgas piisavad rahalised, inim- ja tehnilised ressursid», et ELi piiririike saaks massiliste rändevoogude korral aidata.

Inimõigused

ÜRO inimõiguste nõukogu 16. istungjärku käsitlevas resolutsioonis tervitavad saadikud ÜRO peaassamblee hiljutist ühehäälset otsust peatada Liibüa liikmesus ÜRO inimõiguste nõukogus. Parlamendiliikmed mõistavad hukka inimõiguste rängad ja süstemaatilised rikkumised Liibüas, juhivad tähelepanu sellele, et mõnda rikkumist võib lugeda inimsusevastaseks kuriteoks ning nõuavad, et Liibüasse lähetataks sõltumatu rahvusvaheline uurimiskomisjon.

Milline on ELi strateegia?

Saadikud leiavad, et:

  • varade külmutamine peab hõlmama kõiki Liibüa varasid, sh Liibüa investeerimisameti hallatavaid riiklikke investeerimisfonde ning nafta ja gaasi müügist saadud tulu;
  • ebaseaduslikult omandatud varad tuleb tagastada Liibüa rahvale;
  • naabruspoliitika läbivaatamisel tuleb seada esikohale kohtusüsteemi sõltumatus, põhiõiguste austamine, pluralism ja ajakirjandusvabadus, ning korruptsioonivastase võitlusega seotud kriteeriumid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles