Süüria opositsiooniväed jätkasid rünnakuid islamistide tugipunktidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusvägedede tank Raqqa provintsis.
Süüria valitsusvägedede tank Raqqa provintsis. Foto: Alexander Kots/AP

Süüria opositsioon jätkas kolmapäeval rünnakuid sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) tugipunktidele Bir Fawazi ja Maayzila asulates, mis jäävad pühasõdalaste pealinnast Raqqast vaid 20 kilomeetri kaugusele, edastas sündmuskohal viibiv uudisteagentuuri AFP ajakirjanik.

USA toetatavad kurdi ja araabia väed teatasid laupäeval uue etapi algusest kampaanias Islamiriigi peamise tugipunkti Raqqa hõivamiseks. Süüria Demokraatlikud Jõud ( SDF) alustasid kampaaniat Raqqa vallutamiseks mullu novembris ja on liikunud Eufrati orus jõudsalt edasi.

AFP ajakirjaniku kirjeldusel oli asulates terve päev kuulda raskekuulipildujate tuld ja Bir Fawazi pihta sooritati vähemalt kolm õhulööki.

USA Iraagi vägede komandör ütles kolmapäeval, et Mosuli linn Iraagis ja Raqqa Süürias võetakse äärmusrühmituselt IS ära poole aastaga ja lahingud Lääne-Mosuli pärast lähevad lahti juba lähipäevil.

USA armee kindralleitnant Stephen Townsend ütles ringsõidul Bagdadist põhja, et "järgmise kuue kuu jooksul jõuavad minu arvates mõlemad võitlused lõpule".

Townsend juhib Islamiriigi vastu võitlevat koalitsiooni eesotsas Ühendriikidega.

Tema sõnul paigutab Iraak vägesid positsioonidele, et alustada pealetungi Lääne-Mosulile, kuid operatsioon peaks algama mõne päeva pärast.

Moskvas arvestatakse, et USA presidendi Donald Trumpi üleskutse ühiseks võitluseks Islamiriigiga toob kaasa järjekindla ühise lähenemise Süüria kriisi lahendamisele, ütles kolmapäeval Venemaa esindaja ÜRO-s Vitali Tšurkin.

"Arvestame, et Trumpi igati mõistetav üleskutse võidelda ühiselt Islamiriigiga muutub konkreetseks lähenemiseks kogu Süüria olukorra lahendamisele, mis soodustaks positiivse tulemuse saavutamist," ütles ta usutluses Interfaxile.

Trump andis 28. jaanuaril kindralitele ülesandeks vaadata 30 päeva jooksul üle USA strateegia võitluses Islamiriigi vastu. Esmaspäeval külastas ta USA keskväejuhatust ning tõotas seljatada "islamiäärmusliku terrorismi", kuid ei täpsustanud kavandatava strateegia üksikasju.

Senistel andmetel otsustas Trump kõrvale panna Obama kava hõivata Raqqa kurdi üksuste toel ning kaalub tihedamat koostööd Süüria režiimi liitlase Venemaaga. ÜRO värskest raportist selgus, et pühasõdalaste kontrollitud alad kahanevad, rühmituse sissetulek väheneb ja välisvõitlejaid saabub aina harvemini.

ÜRO poliitikajuht Jeffrey Feltman hoiatas siiski, et kuigi IS on "mitmes regioonis sõjaliselt kaitsepositsioonil", siis tundub, et rühmitusel on piisavalt raha võitluse jätkamiseks.

Süürias asuv Raqqa on Islamiriigi de facto pealinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles