Läti tahab hakata terrorismi toetajaid vastutusele võtma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: MAHMUD HAMS/AFP7SCANPIX

Läti justiitsministeeriumi juhitav töörühm valmistas ette kriminaalseadustiku muudatused, mis näevad ette vastutuse terrorismi ülistamise ja Lätist terroritegevuseks välisriiki lahkumise eest.

Justiitsministeeriumi selgituse kohaselt liitus Läti 2008. aastal Euroopa Nõukogu terroriennetuskonventsiooniga.

2015. aastal avati allkirjastamiseks selle konventsiooni lisaprotokoll, mis nõuab mitmete terroriga seotud tegevuste kuriteoks tunnistamist.

Euroopa Nõukogu terroriennetuskonventsiooni lisaprotokoll kehtestas kohtuliku vastutuse selliste tegude eest nagu tahtlik osalemine terrorirühmituses, terrorikoolituses, riigist lahkumine terroritegevuse eesmärgil või selle tegevuse rahastamine või organiseerimine.

Protokoll loob ka ööpäevaringselt ligipääsetava riigi operatiivteabevahetuse sidepunktide võrgustiku.

Läti on lisaprotokolli allkirjastanud, kuid mitte ratifitseerinud.

2015. aasta lõpus pakkus Euroopa Komisjon välja terroritõrjedirektiivi. 2017. aasta jaanuaris jõuti direktiivi tekstis kokkuleppele ja see edastati arutamiseks asjatundjatele ning veebruaris tekst kinnitati.

Ülaltoodut arvestades valmistas justiitsministeerium ette kriminaalseadustiku muudatused. Need edastati ministeeriumide kantslerite nõupidamisele, seejärel peab neid arutama ka seim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles