Malmö politsei: olukord piirkonnas on kriitiline (75)

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi politsei Malmö bussipeatuses jaanuaris maha lastud 16-aastase poisi mõrvapaika uurimas.
Rootsi politsei Malmö bussipeatuses jaanuaris maha lastud 16-aastase poisi mõrvapaika uurimas. Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS

Vägistamised, granaadid, põlengud, vandaalitsemised ja tulistamised- Rootsi vaevleb kuritegevuse ohjamise käes. 

Peale pikka politsei- ja sõjaväeteenistust endises Jugoslaavias, Liibanonis ja Iraagis, ei suuda Goran Mansson uskuda, et tegeleb Rootsis tagasi olles sama alaga, mis välismaal, kirjutatakse Reutersis. Ta nõustab kohalikku politseid, mida teha leitud plahvatamata granaadiga.

Malmö linna pommirühma ülemana tuleb tal tegeleda kümnete granaadirünnakutega aastas. Nende rünnakute ja lisaks erinevate autodesse ja parkidesse peidetud pommide asukohad näivad juhuslikud.

Rohkem kui 90 protsenti Rootsi immigrantidest saabub riiki läbi Malmö või seda ümbritseva ala, kirjutatakse Reutersis. Kuigi nende sissevool riiki langes 2015. aastal rekordmadalale, süüdistatakse kuritegevuse kasvus just immigrante.

Malmö politsei kirjeldab olukorda linnas kriitilisena ning ringkonnaprokurör Ola Sjostrand sõnas novembris, et linna politseiuurijate meeskond on töökoormuse tõttu kokkuvarisemise äärel.

Malmös leidis võimuesindajate andmetel 2016. aastal aset umbes 150 ja Stockholmis üle 100 tulistamise, mis oli märkimisväärne tõus võrreldes 2015. aastaga. Malmö, Stockholmi ja Göteborgi tulistamistes on viimase kolme aasta jooksul tapetud üle 60 inimese.

Suur osa Rootsi tulistamistest on aset leidnud sisserändajate kogukondades, kus politseil on suuri raskusi oma ametikohustuste täitmisega. Ekspertide sõnul on vägivalla taga kõige tõenäolisemalt jõugusõjad, mille ohvriteks on langenud kahjuks ka isikud, kellel nendega midagi tegemist pole.

Kõige hiljutisem taoline ohver on Malmö kesklinnas tulistada saanud hooldustööline, kes eile varahommikul tänavatelt lund rookis ja sinna soola puistas. 50ndates eluaastates isik võitleb nüüd elu eest haiglas ja politseil temaga varem tegemist olnud pole, kirjutatakse The Localis.

2016. aasta augustis hukkus Malmös 8-aastane poiss, kui tuppa, kus ta viibis visati käsigranaat. Politsei arvates oli ta jõugusõja ohver. Foto: BJORN LARSSON ROSVALL / AFP / Scanpix
2016. aasta augustis hukkus Malmös 8-aastane poiss, kui tuppa, kus ta viibis visati käsigranaat. Politsei arvates oli ta jõugusõja ohver. Foto: BJORN LARSSON ROSVALL / AFP / Scanpix Foto: BJORN LARSSON ROSVALL/AFP

«Mis kuriteopaigal täpselt aset leidis on hetkel väljaselgitamisel,» sõnas Malmö politseiülem Stefan Sintéus. Politsei kinnitas, et tulistamisega seoses arreteeriti 15-aastane poiss, kes on teada jõuguliige.

Detsembris lasti Malmös maha 24- aastane hambaarst ja läinud kuul tabas sama saatus 16-aastast õpilast Rosengårdis. Mõlemal juhul ei viita nende puhul miski jõugutegevusele. Neil polnud ka teada vaenlasi.

Umbes 300 000 elanikuga Malmö on Rootsi suuruselt kolmas linn. Kuigi seal aset leidnud mõrvade kohta puudub ametnike sõnul ametlik statistika, oli kohaliku meedia andmetel see 2016. aastal statistiliselt kolm korda kõrgem kui Suurbritannia pealinnas Londonis, vahendab Reuters.

Lisaks tulistamistele on teadmata põhjustel Rootsis veidi enam, kui poole aasta jooksul põlema süüdatud või hävitatud hulk autosid.

Selle nädala alguses jõudis meediasse uudis Rootsi pealinnas õhitud Uppsala politsei piirkonnaülema autost. Õhku lastud sõiduauto oli pargitud politseiniku kodu ette Stockholmis. Politseinik ise autos ei viibinud ja nüüdseks on ta koos perega kodust lahkunud, teatasid võimud. Plahvatuses keegi viga ei saanud.

Göteborgi kesklinnas leidis selle nädala alguses aset massikaklus, milles osales umbes 40 noort, kolme neist pussitati ja nad vajasid haiglaravi. Politsei sõnul tegutseb Göteborgi kesklinnas mitu noortejõuku, kellega on ka varem probleeme ette tulnud.

Jaanuari lõpus vahistati Uppsalas teismeline ja kaks täiskasvanut, keda kahtlustatakse osalemises grupiviisilises vägistamises ja selle reaalajas edastamises Facebookis. Kurjategijatest noorim on 18-aastane ja kõige vanem 26-aastane. Kaks vahistatutest on Afganistani- päritolu, kolmanda kohta andmed puuduvad.

Läinud nädala reedel sai laialdase tähelepanu osaliseks politseinik Peter Springare, kes avaldas Facebookis pika postituse, milles süüdistas suure osa tõsiste kuritegude toimepanemises just migrante. Ta viibib nüüd rassiviha põhjustamise eest uurimise all.

Postituses tunnistab politseinik, et kuigi pole poliitiliselt korrektne nii öelda, osalesid pea kõikides tõsistes kuritegudes, millele tema reageeris, migrandid. Springare lisas, et taoline olukord ei ole uus- see on nii olnud juba viimased kümme aastat, kui mitte rohkem.

Politseinik kirjeldas postituses oma viimast töönädalat ja kirjutas: «Arvatavad teo toimepanijad: Ali Mohammed, Mahmod, Mohammed, Mohammed Ali, jälle, jälle, jälle, Christopher… kas võib tõsi olla? Jah, Rootsi nimi hiilis sisse. Mohammed, Mahmod Ali, jälle, jälle ja jälle.»

«Me räägime siin vaid Örebro omavalitsuspiirkonnast. Nende kuritegude uurimine võtab 100 protsenti meie ajast.»

 Rassiviha põhjustamise eest uurimise all viibiv Peter Springare. Foto:  Claudio Bresciani / SCANPIX 
 Rassiviha põhjustamise eest uurimise all viibiv Peter Springare. Foto:  Claudio Bresciani / SCANPIX Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX/SCANPIX SWEDEN

«Ma ei tea, kuidas on täpselt olukord Örebros, aga laiemas perspektiivis on väga raske väita, et sada protsenti politsei ajast kulub immigrantide toime pandud kuritegudele. Minu jaoks on väga väga raske sellist väidet kuulata ja tahan öelda, et see on vale,» kommenteeris teisipäeval Springare postitust Rootsi peaminister Stefan Löfven.

Kümne miljoni elanikuga Rootsi jõudis märgilise rahvaarvuni selle aasta alguses. 2015. aastal saabus Rootsi 163 000 asüülitaotlejat. See suurendas üleöö riigi elanike arvu rohkem kui 1,5 protsenti. Rootslastele teeb palju peavalu sisserännanute toomine tööjõuturule ja integreerimine ühiskonda, vahendab Business Insider.

Kommentaarid (75)
Copy
Tagasi üles