Venemaa: Rumeenia on NATO eelpost ja selge oht (12)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Botsan-Kartšenko ja Vladimir Putin.
Aleksander Botsan-Kartšenko ja Vladimir Putin. Foto: Aleksei Nikolski/TASS/Scanpix

Venemaa välisministeeriumi kõrge ametnik avaldas arvamust, et Rumeenia otsus lubada riiki osa Ameerika Ühendriikide raketikaitsekilbist saadab Moskvale üheselt mõistetava signaali.

«Rumeenia ja selle juhtkonna seisukohad – mis on muutnud riigi NATO  eelpostiks – on meile selgeks ohuks,» lausus ministeeriumi Neljanda Euroopa Osakonna direktor Aleksander Botsan-Kartšenko agentuurile Interfax. Ta süüdistas Bukaresti Vene-vastase retoorika levitamises. «Kõik need otsused on esmajoones sihitud Venemaa vastu,» lisas ta.

«Selline vägede paigutus on meile loomulikult ohuks,» kommenteeris asevälisminister Aleksei Meškov NATO vägede paigutamist Baltimaadesse, Poolasse ja Saksamaale. Moskva jälgivat olukorda tema sõnul pingsalt, et garanteerida oma julgeolek. «Keegi pole ütelnud, et see (vägede paigutamine) on lõppenud. Esimest korda pärast Teist maailmasõda näeme Saksa sõdureid oma piiride taga,» lasus ta.

Washington väidab, et nende raketikilbi eesmärk on pakkuda kaitset Iraani eest – mitte ähvardada Venemaad. Ligi 700 miljonit eurot maksnud Rumeenias asuv jupp käivitati eelmise aasta mais. Teine samasugune on plaanis ehitada Poolasse. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles