Kommersant: Vene õhurünnakus surma saanud Türgi sõdurid võisid tegutseda kooskõlastamatult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõdurid.
Türgi sõdurid. Foto: ILYAS AKENGIN/AFP/Scanpix

Türgi sõjaväelased võisid Süürias sattuda Vene õhurünnaku alla kooskõlastamata saabumise pärast piirkonda, mida kavatseti rünnata, kirjutas täna ajaleht Kommersant.

«Üks põhjusi võis olla Türgi maaväe kooskõlastamata liikumine eelnevalt õhurünnakuks valitud ruutu. Sündmuse ühisuurimine peab selle oletuse kinnitama või ümber lükkama,» kirjutas leht.

Väejuhatuse allikale viidates kirjutas Kommersant, et kosmose- ja agentuuriluure andmete alusel valitud sihtmärkide koordinaadid kooskõlastati kindralstaapide ja õhujõudude juhatuste vahel.

«Eilse (neljapäevase - toim) õhurünnaku ettevalmistus ei erinenud millegi poolest eelnevatest. Saanud ülesande, lendasid lennukid Latakia provintsis asuvast Hmeimimi õhujõudude baasist välja ja suundusid Al-Babi. Tuvastanud sihtmärgid, heitsid piloodid hommikul kell 8.40 pommid alla, kus juures enda sõnutsi kriitiliste kõrvalekalleteta,» edastas Kommersant.

Ajalehe andmetel oli Vene lennukite Su-24M, Su-34 ja Su-25SM meeskondadel piisav lennukogemus, enamikul ka Süüria sõja kogemus. Samad lennukid pommitasid koos Türgi F-16 ja F-4-de meeskondadega Al-Babi 18., 21. ja 26. jaanuaril.

Süürias sai eile surma kolm ja 11 haavata Türgi sõdurit, kui Vene sõjalennuk ründas eksikombel hoonet, kuhu üksused oli majutatud, pidades seda ISISe positsiooniks, teatasid Türgi relvajõud.

Intsidendi järel võttis Venemaa president Vladimir Putin ühendust Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğaniga. «Lepiti kokku tõhustada sõjalist koordineerimist Islamiriigi võitlejate vastases operatsioonis Süürias,» teatas Kreml, lisades, et Putin väljendas traagilise vahejuhtumi pärast kaastunnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles