Erdoğan kiitis heaks oma volitusi laiendava eelnõu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Kayhan Ozer/AP/Scanüix

Türgi president kiitis täna heaks põhiseadusmuudatuste ettepaneku presidendi volituste laiendamisest ning see avab tee muudatuste asjus referendumi korraldamisele, ütles riigi asepeaminister.

Rahvahääletus on kavandatud 16. aprillile, ütles asepeaminister Numan Kurtulmuş telekanalile TRT. «Jumala tahtel alustab Türgi 16. aprilli õhtul uut ajastut,» lisas ta.

Eelnõu alusel luuakse kaasaegses Türgis esmakordselt täidesaatva võimuga presidendiamet.

Parlament kiitis eelnõu heaks jaanuaris, kuid valitsus ei suutnud koguda kahekolmandikulist enamust ning muudatuste jõustumiseks tuleb korraldada referendum.

Praegu on presidendiamet Türgis peamiselt tseremoniaalne. Muu hulgas kaotataks eelnõuga esmakordselt Türgi ajaloos peaministri ametikoht ning president saaks õiguse ministreid ja teisi kõrgeid ametnikke ametisse nimetada ja vabastada, saata laiali parlamenti, kuulutada välja eriolukordasid, anda välja määrusi ning määrata ametisse pool riigi kõrgeima kohtu kohtunikest.

President Recep Tayyip Erdoğani toetajate sõnul muudaks kava Türgi sarnaseks muude presidentaalsete riikidega, nagu näiteks Prantsusmaa või USA, ning on vajalik efektiivse valitsuse jaoks.

Kriitikute sõnul on eelnõul riigile kaugeleulatuvad tagajärjed, sest nende hinnangul koondub presidendi kätte liiga suur võim.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles