Miski on mäda Vene luures

Kerstin Meresma
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus FSB (pildil asutuse peahoone Moskvas) uurib, kuidas on teabeturvalisuse keskus teinud koostööd eraettevõtetega, mis aitavad FSBd küberkuritegevust puudutava ekspertiisiga.
Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus FSB (pildil asutuse peahoone Moskvas) uurib, kuidas on teabeturvalisuse keskus teinud koostööd eraettevõtetega, mis aitavad FSBd küberkuritegevust puudutava ekspertiisiga. Foto: VASSILI MAKSIMOV/AFP/SCANPIX

​Venemaal käib salapärane juurdlus vähemalt kahe luuretöötaja tegevuse üle, keda süüdistatakse koostöös Ameerika Ühendriikide Luure Keskagentuuriga (CIA).

Asja tuum seisneb selles, et kaks Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) ametnikku, Sergei Mihhailov ja Dmitri Dokutšajev, kes töötasid küberkaitses, ning endine siseministeeriumi ametnik Ruslan Stojanov, kes töötab nüüd viirusvastase tarkvara tootja Kaspersky Lab heaks, said süüdistuse spionaažis. Stojanovi arreteerimist kinnitas RFE/RLile ka Kaspersky. Varemgi Venemaal riigireetmises süüdistatavaid kaitsnud tuntud advokaat Ivan Pavlov kinnitas, et uurimise all on enam kui kaks inimest ja üks süüdistatavatest on tema klient. Oma kliendi nime ta ei avaldanud.

Vene riigiametnikud ei ole ametlikult süüdistusi avaldanud, kuid sealse meedia andmetel kahtlustatakse Mihhailovit ja Dokutšajevit riigireetmises ja riigisaladuste avaldamises. Milliste riigisaladuste jagamises nad uurimise all on, pole täpsemalt teada, kuid Interfax kirjutas 31. jaanuaril, et juhtumiga kokku puutunud inimeste sõnul jagasid süüdistatavad salastatud infot CIAga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles