Trump uuris Putini kõne ajal abidelt, mis on tuumarelvastuse piiramise lepe (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Sipa USA/ScanPix

Donald Trump küsis Vene president Vladimir Putiniga peetud telefonikõne ajal oma abidelt, mida tuumaleping Venemaaga endast kujutab, vahendab The Independent.

Kahe Ühendriikide ametniku sõnul tegi Trump kõnes Putiniga maha tuumarelvastuse piiramise kokkulepet, mis seab mõlemale riigile kohustuse piirata 2018. aastaks oma  tuumarelvastust 1550 strateegilise tuumalõhkepeani.

Lisaks piirab see ka allvealaevadel kasutatavate rakettide ja tuumarelvasid vedavate pommitajate arvu.

Kui Putin tegi ettepaneku pikendada 2010. aastal allkirjastatud kokkulepet, pidi Trump pausi tegema, et oma abidelt uurida, mida leping endast kujutab.

Seejärel ütles Trump Putinile, et tegu on järjekordse Obama administratsiooni kehva leppega, väites, et see annab eelise Venemaale.

Väidetavalt rääkis Trump kõnes ka oma populaarsusest.

Eelmise aasta presidendidebati ajal väitis Trump, et Venemaa on lepinguga Ühendriigid üle kavaldanud, kuna lubab Venemaal tuumalõhkepäid juurde toota samal ajal, kui USA seda teha ei tohi. See väide on aga väär.

Välisminister Rex Tillerson ütles Senati kuulamisel, et toetab tuumarelvastuse piiramise lepet.

Valge Maja ametnikud on keeldunud asja kommenteerimast.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles