Mogherini: Ameerika ärgu sekkugu euroliidu poliitikasse (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federica Mogherini.
Federica Mogherini. Foto: JOSEPH EID/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini andis eile hoiatuse Ameerika Ühendriikide uuele juhtkonnale – Washington ärgu segagu vahele ühenduse siseasjadesse.

«Me ei sekku Ühendriikide poliitikasse – ning eurooplased ootavad, et ameeriklased teeksid sama meie poliitika puhul,» lausus Mogherini pärast kohtumist Ühendriikide esindajatega. Viimaste seas oli ka Ameerika välisminister Rex Tillerson.

President Donald Trump on kiitnud Suurbritannia otsust euroliidust lahkuda ning tema avaldused sel teemal on tekitanud ühenduses muret, et ameeriklane otsib võimalusi Euroopa ühtsuse õõnestamiseks.

«Ma usun, et Euroopa Liidu ühtsus on praegu selgem kui mõned kuud tagasi,» lausus Mogherini. «Suurbritannia jääb veel vähemalt kaheks aastaks ühenduse liikmeks. Ning senikaua ei saa ta pidada ühegi kolmanda riigiga kahepoolseid läbirääkimisi kaubanduslepete üle,» lisas ta.

Samas märkis Mogherini, et Valge Maja pole veel valinud oma saadikut Euroopa Liidu juurde. Endine saadik, president Obama poolt määratud Anthony Gardner on Trumpi administratsiooni hoiatanud, et see ei toetaks eurobloki lagunemist. Tema sõnul on Trumpi meeskond temaga mitu korda ühendust võtnud ja küsinud: milline riik lahkuks Euroopa Liidust pärast Suurbritanniat kõige tõenäolisemalt?

«On puhas rumalus ja hullumeelsus arvata, et Euroopa killustumise toetamine aitaks edendada meie huvisid,» lausus Gardner oma viimasel pressikonverentsil. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles