Bagdadi kesklinnas plahvatasid mürsud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bagdadi tänavatel läks päeval korralikuks märuliks
Bagdadi tänavatel läks päeval korralikuks märuliks Foto: KARIM KADIM/AP

Iraagi pealinna Bagdadi tugevasti kindlustatud alal ehk nõndanimetatud rohelises tsoonis plahvatasid laupäeva hilisõhtul miinipildujamürsud, teatasid kohalikud elanikud ja võimuesindajad.

"Me ei ole veel päris kindlad, kas tegu oli miinipildujamürskude või rakettidega, kuid hilisõhtul plahvatas neid mitu," ütles politsei vanemametnik uudisteagentuurile AFP.

Politseiniku sõnul pole esialgu andmeid hukkunute ega vigastatute kohta. Siseministeeriumi eestkõneleja sõnul pole ka selge, mis oli rünnaku sihtmärgiks.

"Mitmed raketid, umbes kuus või seitse, tabasid rohelist tsooni. Ma kuulen sireeni, mis piirkonnas siiani huilgab," kirjeldas kohalik elanik Maysoon Damaluji.

Bagdadis sai varem päeval Iraagi julgeolekujõudude ja protestijate kokkupõrgetes surma seitse inimest, kellest enamik olid populaarse šiiavaimuliku vaimuliku Moqtada al-Sadri toetajad.

Kokkupõrked puhkesid ajal, kui protestijad üritasid marssida Iraagi pealinna üliturvatud rohelisse tsooni. Korrakaitsjad lasid meeleavaldajate vastu käiku pisargaasi ja kummikuulid.

Demonstrandid nõudsid septembrikuiste provintsivalimiste eel valimisreformi läbiviimist ning valimiste korraldamist õigel ajal. Mõned Iraagi poliitikud on kutsunud valimisi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastase sõjalise kampaania tõttu edasi lükkama.

Meeleavaldajad olid varem laupäeval saanud Sadrilt rohelise tule protesti eskaleerimiseks. "Kui te tahate läheneda rohelise tsooni väravatele, et korrata oma nõudmisi ja teha need kuuldavaks neile, kes on teisel pool tara...võite te seda teha," ütles vaimulik.

"Me nõuame viivitamatult reformide läbiviimist, rahva arvamuse kuulamist ja korrumpeerunud inimeste kõrvaldamist," nõudis Sadr, kes juhib korruptsioonivastast protestiliikumist. Sadr julgustas protestijaid jääma tsooni päikeseloojanguni, ent hoiatas neid selle karmide turvameetmetega ossa sisenemise eest.

Meeleavaldajate peamised nõudmised on valimiskomisjoni liikmete väljavahetamine põhjusel, et ametisolevad liikmed on seotud erakondadega, mistõttu ei ole tegemist sõltumatu institutsiooniga, ja valimisseaduse muutmine selliselt, et see tagaks riigi valitavates organites väikeparteidele suurema esindatuse.

Praegune parlamendikohtade jaotamise süsteem võeti vastu enne 2014. aasta parlamendivalimisi ja pärast seda, kui väikeparteid olid suurendanud aasta varem peetud provintsivalimistel tublisti oma toetust.

Rohelises tsoonis asub enamik välisriikide saatkondi ja Iraagi ministeeriume. Eelmisel aastal õnnestus meeleavaldajatel kaks korda tsooni tungida ning korra siseneti isegi peaminister Haider al-Abadi ametiruumidesse.

Sadr, kes juhtis eelmisel kümnendil USA okupatsiooni vastast ülestõusu, ent on viimasel ajal tegutsenud korruptsioonivastase protestiliikumise eesotsas, kutsus Abadit üleskutseid mitte ignoreerima.

"Kutsun teda neid reforme viivitamatult ellu viima, kuulama rahva häält ja kõrvaldama ametist korrumpeerunud isikud," lausus vaimulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles