Põhja-Korea katsetas ballistilist raketti (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un oktoobrikuist raketikatsetust jälgimas.
Kim Jong-un oktoobrikuist raketikatsetust jälgimas. Foto: KSNA/EPA

Põhja-Korea tulistas pühapäeval välja ballistilise raketi, teatas Lõuna-Korea kaitseministeerium.

Rakett tulistati Banghyoni õhujõudude baasist välja kohaliku aja järgi kell 07.55 ja see lendas Jaapani mere suunas.

"Ballistilise raketi tüüpi pole veel kindlaks tehtud," ütles kaitseministeeriumi eestkõneleja uudisteagentuurile AFP.

Uudisteagentuuri Yonhap andmetel kahtlustab kaitseministeerium, et tegemist oli kesktegevusraadiusega raketiga Musudan, mida Põhja-Korea katsetas ka eelmise aasta oktoobris.

"Kinnitame, et tuvastasime Põhja-Koreast raketi tulistamise. Analüüsime praegu andmeid," ütles tundmatuks jääda soovinud USA sõjaväeametnik uudisteagentuurile Reuters.

Lõuna-Korea presidendikantselei teatas, et kokku on kutsutud riiklik julgeolekukomitee.

Tegemist on Põhja-Korea esimese raketikatsetusega pärast Donald Trumpi saamist USA presidendiks.

Lõuna-Koread nädal tagasi väisanud USA kaitseminister James Mattis hoiatas Soulis, et Põhja-Korea tuumarünnakule järgneks "tõhus ja ülekaalukas" vastulöök. Aasias esimesel välisvisiidil viibiv USA presidendi Donald Trumpi valitsuse kaitseminister püüdis suurendada liitlaste Lõuna- Korea ja Jaapani kindlustunnet kartuste tõttu, et Ühendriikide uus valitsus ei suhtu liitlaste kaitsmisse eelmistele administratsioonidele omase tõsidusega.

"Iga rünnak Ühendriikide või meie liitlaste vastu lüüakse tagasi ja igasugusele tuumarelvade kasutamisele järgneks tõhus ja ülekaalukas vastulöök," ütles Mattis ajakirjanikele enne kohtumist Lõuna- Korea ametivenna Han Min-kooga.

Põhja- Korea korraldas eelmisel aastal kaks tuumakatsetust ning ridamisi raketikatsetusi.

Stalinistliku riigi juht Kim Jong-un ütles uusaastakõnes, et Pyongyang on mandritevahelise ballistilise raketi väljatöötamise lõppfaasis.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles