Prantsusmaal nõudis 15 000 inimest PKK vangistatud liidri vabastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdide massimeeleavaldus Strasbourgis.
Kurdide massimeeleavaldus Strasbourgis. Foto: FREDERICK FLORIN/AFP

Prantsusmaa idaosas Strasbourgis nõudis laupäeval umbes 15 000 inimest kurdi separatistide liidri Abdullah Öcalani vabastamist.

Korraldajate sõnul osales meeleavaldusel 15 000-17 000 inimest, kellest paljud saabusid üritusele rongide ja bussidega Saksamaalt, Belgiast, Luksemburgist. Kohaliku politseiametniku sõnul osales protestil 12 000-15 000 inimest. Demonstratsioon korraldati Euroopa kurdide iga-aastase kogunemise raames.

Meeleavaldust saatsid karmid turvameetmed ning protestipaika ümbritsesid veokid, et hoida ära võimalikke veokirünnakuid, nagu eelmise aasta juulis Prantsusmaal Nice´is ja detsembris Berliini jõuluturul.

"Strasbourg on keset Euroopat ja siin asub Euroopa Inimõiguste Kohus," põhjendas kohavalikut 60-aastane meeleavaldaja.

Türgi konsul Strasbourg´is nõudis ebaõnnestunult protesti keelustamist. Ankara, Euroopa Liit ja USA peavad PKK-d terrorirühmituseks.

Türgis keelustatud Kurdistani Töölispartei (PKK) liider on olnud Istanbuli lähistel asuval saarel vanglas alates 1999. aastast.

Türgi ja PKK relvakonfliktis on alates 1984. aastast hukkunud üle 40 000 inimese. Esmalt nõudsid kurdi mässulised iseseisvat riiki, ent on hiljem oma nõudmisi pehmendanud, asudes taotlema suuremat autonoomiat ja kultuurilisi õigusi.

Öcalan asutas PKK 1970. aastatel eesmärgiga võidelda Türgi kurdide suuremate õiguste eest ja juhtis alates 1984. aastast relvastatud ülestõusu Türgi keskvõimu vastu.

Türgi eriteenistused tabasid Öcalani 1999. aastal Keenias. Ta anti kohtu alla ja mõisteti surma. 2002. aastal muudeti tema surmaotsus eluaegseks vangistuseks seoses surmanuhtluse kaotamisega Türgis.

Öcalan pidas enne Türgi valitsuse ja PKK relvarahu sõlmimist 2013. aastal Türgi ametnikega salakõnelusi. Relvarahu varises kokku 2015. aasta juulis. Selle ajani kohtus Öcalan regulaarselt kurdimeelse Rahvademokraatliku Partei (HDP) esindajatega. Need külastused katkesid 2015. aasta aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles