Saksamaa vangistas põgenikekeskuse süüdanud poliitiku (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maik Schneider (keskel) kohtusaalis.
Maik Schneider (keskel) kohtusaalis. Foto: RALF HIRSCHBERGER/AFP/Scanpix

Saksamaal mõisteti kaheksaks aastaks trellide taha neonatsist poliitik, paremäärmuslikku erakonda Saksamaa Rahvusdemokraatlik Partei (NPD) kuuluv Maik Schneider – selle eest, et ta pistis tule otsa spordisaalile, mis oli mõeldud põgenike majutuskeskuseks.

Süütamine toimus 2015 augustis ja selle eest läheb seitsmeks aastaks vangi ka üks Schneideri kaasosaline. Tuleroaks langenud ühele keskkoolile kuuluv spordihall asus Berliinist 40 kilomeetrit lääne pool paiknevas Naueni linnas. Kahjud küündisid 3,5 miljoni euroni.

Kohtunik Theodor Horstkoetteri sõnul oli kuritegu selgelt motiveeritud vihast välismaalaste vastu. «Rünnak oli mõeldud sõnumina põgenikele: te pole siia teretulnud, meil pole teie jaoks ruumi, teil pole siin turvaline,» lausus õigusemõistja.

Schneider ütles kohtuistungi ajal, et tal polnud plaanis hoonet maani maha põletada – ning eitas rassistlikke motiive.

Lühemad karistused sai veel neli kaasosalist. Grupeering oli varem paistnud silma sellega, et hüüdis migrantidevastaseid loosungeid, pani tule otsa ühe Poola kodaniku autole ning pritsis värviga ühe vasakpoolse poliitiku kontori.

Katse Rahvusdemokraatlik Partei keelata kukkus eelmisel kuul Saksamaa ülemkohtus läbi – õigusemõistjad otsustasid, et ehkki äärmuslik ja varjamatult rassistlik, on NPD liiga tähtsusetu selleks, et kujutada endast tõsist ohtu demokraatlikule korrale. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles