Eestlane Tokyos: tundub, et järeltõuked liiguvad siiapoole

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Põhja-Jaapani linast Somast, kus maavärina tagajärjel hooned süttisid.
Pilt Põhja-Jaapani linast Somast, kus maavärina tagajärjel hooned süttisid. Foto: SCANPIX

Tokyos elav Marek Luts rääkis, et Jaapanit täna tabanud maavärina tagajärjel langesid sisse majaseinad ja purunesid klaasuksed ning tundub, et järeltõuked liiguvad pealinnale lähemale.

Luts rääkis Vikerraadio kell 11 eetrisse läinud uudistele, et paarkümmend minutit tagasi oli Tokyo lähistel meres uus maavärin ning tundub, et tõuked liiguvad lähemale. «17-aastase kogemuse põhjal olen vaadanud, et sellega asi ei lõppe, järeltõukeid tuleb veel,» nentis Luts.

Jaapanis on praegu õhtu, kuid inimesed ei ole tema sõnul paanikas. Lutsu sõnul on jaapanlased maavärinatega harjunud ning aimavad, et ükskord tuleb ilmselt uuesti samasugune maavärin nagu oli 1920ndatel, mille tagajärjel linn praktiliselt hävines.

Lutsu sõnul tiirlevad õhus helikopterid, mis teevad teleülekandeid. All maa peal aga pühib vesi autosid teelt minema, mitmes kohas on tulekahjud, põleb ka Tokyo lähedal asuv naftatööstuskompleks, osa tuumajaamu on rivist väljas, mitmed lennujaamad ning rongiliiklus on suletud.

Jaapani peaminister kutsus kokku kriisikabineti, avaldas kaastunnet hukkunute omastele ning kutsus inimesi üles vastu pidama.

Kõige hullem on olukord ilmselt Jaapani kirdeosas, kus tsunami on praegustel andmetel minema uhtunud juba vähemalt paar rannaküla.

ÜRO teatas, et Jaapanisse suundub 30 rahvusvahelist pääste- ja otsingumeeskonda, et seal abi osutada.

Jaapanit tabanud maavärina võimsuseks mõõdeti 8,9 magnituudi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles