Kaljulaid: Steinmeieri presidendiks valimine aitab suhteid veelgi süvendada (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frank-Walter Steinmeier.
Frank-Walter Steinmeier. Foto: Stefan Boness/IPON/SIPA/Scanpix

President Kersti Kaljulaid õnnitles Saksamaa liidupresidendiks valitud sotsiaaldemokraat Frank-Walter Steinmeierit ning lisas, et Steinmeieri presidendiks valimine aitab tema hinnangul Eesti ja Saksamaa suhteid veelgi süvendada.

«Minu siirad õnnesoovid talle!» kirjutas Kaljulaid sotsiaalmeedias.

Kaljulaidi sõnul on Saksamaa üks Eesti lähedasemaid partnereid ELis ja NATOs ning riikide suhted on usalduslikud ja sisulised. «Olen kindel, et Frank-Walter Steinmeieri presidendiks valimine aitab neid suhteid veelgi süvendada,» lisas ta.

Peaminister Jüri Ratas kirjutas Twitteris, et ootab, et saaks suhteid Steinmeieri ja Saksamaaga veelgi tugevdada.

Ossinovski: Saksamaa uus president Steinmeier on särav välispoliitik

Ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Jevgeni Ossinovski õnnitles Steinmeierit, keda ta nimetas väsimatuks ja säravaks välispoliitikuks.

«President Steinmeier on väsimatu ja särav välispoliitik ning eurooplane par excellence,» ütles Ossinovski SDE pressiteate vahendusel. «Tema valimine Saksamaa liidupresidendiks annab kindlust ja usku, et kompetentsus ja väärikus on kõrgemal populismist.»

«Keeruliste aegade Euroopa vajab liidreid, kes julgevad kaitsta väärtusi, millele Euroopa-idee toetub. Euroopa vajab nii sisemist enesekindlust kui ka aktiivsemat rolli maailmas,» märkis Ossinovski. «Vastutustundlikku ühtsust oluliseks pidav Saksamaa on praegu Euroopa Liidu oluline nurgakivi.»

Saksa föderaalkogu valis pühapäeval riigi uueks presidendiks endise välisministri ja sotsiaaldemokraadi Frank-Walter Steinmeieri. Presidendi valis 1260-liikmeline assamblee, mis koosneb 630 parlamendi alamkoja ehk bundestagi liikmest ning sama paljudest Saksamaa 16 liidumaa esindajatest. Kehtivaid valimissedeleid oli 1239, 61-aastast Steinmeierit toetas 931 hääletanut.

Presidendil on Saksa võimusüsteemis peamiselt tseremoniaalne roll, ent riigipead peetakse tähtsaks moraalseks autoriteediks. Saksa presidendi ametiaeg kestab viis aastat.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles