Peruu soovib Ühendriikidelt ekspresidendi väljaandmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruu meedias on ekspresident Alejandro Toledo taas esikülgedel.
Peruu meedias on ekspresident Alejandro Toledo taas esikülgedel. Foto: ERNESTO BENAVIDES/AFP

Peruu president Pedro Pablo Kuczynski kutsus pühapäeval oma USA ametivenda Donald Trumpi üles loovutama Peruule ekspresidendi Alejandro Toledo, keda arvatakse viibivat Ühendriikides.

Toledot kahtlustatakse Peruus altkäemaksu võtmises.

"President Kuczynski palus Trumpil koos välisministeeriumiga hinnata võimalust saata Toledo tagasi Peruusse, kus teda ootavad süüdistused 20 miljoni USA dollari suuruse altkäemaksu võtmises," teatas riiklik uudisteagentuur Andina.

Toledo valitses Peruud aastatel 2001-2006 ja sai kahtlustuste kohaselt muu hulgas altkäemaksu Brasiilia ehitusfirmalt  Odebrecht, mis on mitut Ladina-Ameerika valitsust hõlmava korruptsiooniskandaali keskmes.

Endine president on süüdistused tagasi lükanud ja lubanud Peruusse naasta, kui talle tagatakse õiglane kohtupidamine.

Peruu kohus andis reedel korralduse 70-aastane Toledo vahistada. Prokuratuur uurib väidet, et Toledo võttis ettevõttelt Odebrecht 20 miljonit dollarit altkäemaksu vastutasuks loa eest ehitada Brasiiliat ja Peruu rannikut ühendav maantee. Kohtunik Richard Concepción rahuldas prokuröride taotluse võtta Toledo juurdluse ajaks vahi alla.

Brasiilia suurim ehitusfirma Odebrecht tunnistas detsembris kokkuleppele jõudmisel USA justiitsministeeriumiga, et on maksnud Ladina-Ameerika valitsustele ligi 800 miljoni dollari ulatuses altkäemaksu.

Odebrecht tunnistas, et Peruus maksid nad erinevate projektide eest Toledo valitsusele ning kahele järgmisele valitsusele kokku altkäemaksu suurusjärgus 29 miljonit dollarit.

Arvatakse, et väidetav altkäemaks käis läbi Toledo sõbra, Iisraeli-Peruu topeltkodakondsusega ärimehe Josef Maimani. Uurijate sõnul on nad tuvastanud, et 2005.-2008. aastal maksti Maimani kontodele 11 miljonit dollarit altkäemaksu. Uurijate väitel peideti raha välismaal asuvatesse firmadesse, mille asutasid Maiman ja Toledo ämm.

Politsei otsis laupäeval läbi Toledo kodu Peruu pealinnas Limas.

Peruu ja teised Ladina-Ameerika valitsused üritavad kiiresti esitada Odebrechtiga seotud altkäemaksujuhtumitega seotud ametnikele süüdistusi. Toledo on kaasuse raames esimene ekspresident, kelle vastu on välja antud vahistamiskäsk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles