Vilnius: Leedu-Vene täiemahulise koostöö taastumine sõltub Moskvast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitatud Ukraina tank Avdijievka lähedal.
Hävitatud Ukraina tank Avdijievka lähedal. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

Leedu ja Venemaa täiemahuline koostöö on võimalik alles pärast seda, kui Venemaa lõpetab Ukraina-vastase agressiooni ja lahendab muud tähtsad küsimused, ütles Leedu asevälisminister esmaspäeval.

«Leedu on valmis arendama võrdsusel ja vastastikusel lugupidamisel põhinevaid suhteid kõikide naabritega, sh Venemaaga, kuid täiemahuline Vene-Leedu koostöö saab võimalikuks alles siis, kui lõppeb agressioon Ukraina vastu, Minski lepped viiakse ellu ja lahendatakse muud tähtsad küsimused,» ütles Darius Skusevičius esmaspäeval kohtumisel Venemaa suursaadikule Leedus Aleksandr Udaltsovile.

Skusevičiuse sõnutsi säilitab Leedu poliitilise järjepidevuse ja tõstatab endist moodi tähtsaid küsimusi, mis on seotud okupatsioonikahjude korvamisega, 1991. aasta 13. jaanuari sündmuste ja Medininkai veretöö uurimisega.

Leedu-Vene suhete taust on keeruline, kuid riikide vahel on praktilise koostöö võimalusi ning vajadus probleemide arutamise ja lahendamise järele, lisas asevälisminister.

Viimastel aastatel on Leedu tippametnike kohtumised Vene diplomaatidega, millest teatataks, väga harvaks jäänud. Leedu arvustab Venemaa tegevusi rahvusvahelises kogukonnas ja on mures selle sammude pärast Läänemere piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles