ÜRO Julgeolekunõukogu taunis ühehäälselt Põhja-Korea raketikatsetust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un jälgib raketikatsetust.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un jälgib raketikatsetust. Foto: Reuters/ScanPix

ÜRO julgeolekunõukogu mõistis esmaspäeval ühehäälselt hukka Põhja-Korea äsjase ballistilise raketi katsetuse, ähvardades edasiste märkimisväärsete meetmetega Pyongyangi vastu.

Nõukogu liikmed, sealhulgas Pyongyangi peamine liitlane Hiina nõustusid USA kavandatud avaldusega, milles nimetatakse raketikatsetust ÜRO resolutsioonide jämedaks rikkumiseks.

Nõukogu kohtus suletud uste taga Ühendriikide, Jaapani ja Lõuna-Korea nõudmisel pärast seda, kui Pyongyang oli teatanud pühapäeval esimesest raketikatsetusest USA uue presidendi Donald Trumpi ametiajal.

Mõni tund enne julgeolekunõukogu kohtumist antud pressikonverentsil kirjeldas Trump Põhja-Koread kui "suurt, suurt probleemi" ja tõotas jõulist vastust.

Rakett tulistati välja riigi põhjaosas asuvast Kusongi linnast ning see lendas umbes 500 kilomeetrit ida suunas enne, kui Jaapani merre kukkus, teatas Lõuna-Korea kaitseministeerium.

USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley kutsus nõukogu kasutama kõiki võimalikke vahendeid, et teha Põhja-Korea režiimile ja selle mahitajatele selgeks selliste katsetuste lubamatus.

"On aeg Põhja-Korea oma tegude eest vastutama panna -- mitte meie sõnadega, vaid meie tegudega," ütles ta.

ÜRO resolutsioonid keelavad Põhja-Koreal korraldada ballistiliste rakettide ja tuumakatsetusi.

Kuid möödunud aastal viis Pyongyang läbi kaks tuumakatsetust ja mitmeid raketikatsetusi eesmärgiga arendada välja tuumarelvasüsteem, mis suudab anda löögi USA emamaa pihta.

Julgeolekunõukogu on kehtestanud Pyongyangile kuus sanktsioonidepaketti sestsaadik, kui see 2006. aastal esmakordselt tuumakatsetuse läbi viis.

Jaapani suursaadik Koro Bessho nimetas neid meetmeid võtmeks Pyongyangi käitumise muutmisele, kuid hoiatas, et see võib aega võtta.

"Me peame survet jätkama. Me ei taotle sõjalist lahendust," ütles ta.

USA kaitseministeerium omakorda on märkinud, et Ühendriigid ja selle liitlased suudavad igasuguse Põhja-Korea raketi alla tulistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles