Mitmed Trumpi nõunikud olid USA valimiste ajal Venemaaga pidevas suhtluses (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump, meeskonnaülem Reince Priebus, asepresident Mike Pence, vanemnõunik Steve Bannon, Valge Maja infoülem Sean Spicer ja endine riikliku julgeoleku nõunik Michael Flynn Ovaalkabinetis pidamas telefonikõnet Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
USA president Donald Trump, meeskonnaülem Reince Priebus, asepresident Mike Pence, vanemnõunik Steve Bannon, Valge Maja infoülem Sean Spicer ja endine riikliku julgeoleku nõunik Michael Flynn Ovaalkabinetis pidamas telefonikõnet Venemaa presidendi Vladimir Putiniga. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi kampaania paljud juhtivad nõunikud olid luureametnikele teadaolevalt Vene isikutega pidevas suhtluses. 

USA endiste ja praeguste luuretöötajate kinnitusel olid toonase presidendikandidaadi Trumpi nõunikud jälgimise all olevate Vene agentidega pidevas suhtluses. CIA sattus osale taolistele kõnedele, sest mõningate Vene isikute suhtlust kuulati pealt, kirjutatakse CNNis. Häiretulukese pani tundmatuks jääda soovinud isikute sõnul tööle suhtluse sagedus.

Venelastega pidevas kontaktis olnud isikute hulgas olid ka tollane Trumpi kampaania juht Paul Manafort ja nõunik Michael Flynn.

Asjaolust teavitati ametnike sõnul ka tollast presidenti Barack Obamat ja tema järglast Donald Trumpi.

Ametnikud rõhutasid, et suhtlus välisriikide esindajate ja kampaanialiikmete vahel pole ebatavaline, kuid sel juhul muutis asjaolu eriliseks kontakti tihedus ja selles osalevate isikute positsioon Trumpi meeskonnas.

Veelgi murelikumaks muutis uurijaid asjaolu, et vestlused jätkusid ka peale Trumpi valituks osutumist.

Manafort eitas CNNile igasugust sidet Vene isikutega, kes on USA luureagentuuride jälgimise all. «See on sajaprotsendiline vale, vähemalt, mis minusse puutub. Ma ei suuda uskuda, et mind sellega seostatakse.» Manafort lisas, et tal pole aimugi, mis põhjusel Ühendriikide ametnikud sellise mõttele tulid.

«Olen teadlikult vältinud suhtlust Vene luureametnikega või üldse venelastega uurimise all olevatest teemadest. Ma pole (Venemaa presidendi Vladimir) Putiniga ja Kremliga üldse mingil viisil seotud, ega olnud seda enne valimisi ning kampaania ajal.»

Manaforti sõnul pole FBI temaga süüdistuste osas ühendust võtnud.

Manafort, kellel on olnud mitmeid ärisidemeid nii Venemaal kui ka Ukrainas, rõhutas samuti, et tema lähedasi suhteid ametist kõrvaldatud Viktor Janukovõtši valitsusega ei tohiks seostada kohe Venemaaga. Ta lisas, et töötas Janukovõtši heaks ajal, mil Ukrainas toimusid Euroopa-suunalised arengud. 

Uurimise käigus avastati lisaks Trumpi kampaanialiikmetele ka Venemaa agentidega tihedalt suhelnud Trumpi endiste äridega seotud isikuid.

Kolme luuretöötaja kinnitusel avastati kõik see umbes samal ajal, kui jõuti jälile Venemaa küberkuritegudes demokraatide vastu. Nende sõnul ei olnud Trump kuidagi eriliselt tähelepanu all. Seejärel asuti aga uurima, kas Trumpi kampaania tegi venelastega häkkimistes koostööd, eesmärgiga valimisi mõjutada.

Viimastel nädalatel New York Timesi poolt intervjueeritud isikute sõnul seni nad märke taolisest koostööd leidnud pole. Samuti jäi ebaselgeks, kas vestlustel oli konkreetne seos ka Trumpiga.

Mitu Trumpi nõunikku venelastega suhtluses olid ja millised teemad arutluse all olid, ametnikud ei avaldanud. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles